fredag 7 december 2012

Fredag!


Emedan den friska decemberkvällen kröp närmare, tänkte han invid sin nytända kronbrud att han behövde någonting mycket gentilt att fira med, fira den dag som under årens lopp kommit att bli lite av den personliga sabbat som alla dom bräckliga själar såväl behöver.
Han reste sig bestämt upp från stolen där han suttit den korta stund han befunnit sig inom hemmets härd och tog några bestämda steg mot skåpet där han förvarar sina ihopsparade ransoner. Han märkte att han var väldigt tvär i sina rörelser och kände sig nästan lite irriterad. - Tidigare under dagen hade han tagit tillfället i akt och rökt en Antico, kanske var det därför han var en smula obalanserad?
Väl framme vid sitt schatull valde han med omsorg ut delar av den måltid som skulle få äran att agera offer i den rit han med van hand skulle utföra medan han tog itu med kvällens bestyr. Valet föll, inte helt oväntat, på en flaska Renat.
Tillbaks i köket tvingas han snabbt besluta om groggens styrka, folkgrogg? Lättgrogg? Eller kanske en så kallad "rejäl grogg" dagen till ära?
Valet föll på en förhållandevis moderat folkgrogg.
Nästa ingrediens. Grappo.
Sådär!
Tillbaks till bords satt han som trollbunden av den makalöst vackra måltiden som stod framför honom. Bubblorna som i sin strävan uppåt krockade med varandra och slogs samman - precis som att utvalda delar av livet självt fanns representerat just där i glaset som stod på bordet.
Han inbillade sig att han till och med kände den salta smaken av tårar där han satt rakt upp och ned och tittade storögt på skådespelet.
Han ville till en början inte störa vad som försiggick men tillslut så insåg han det vansinniga i att avstå den fredagens lovpris han så konsekvent förordat.
Han smakade!
Att någonting kunde smaka så fantastiskt föreföll osannolikt - var detta en dröm?
Han nöp sig i armen och kunde konstatera att han var vaken.
Han tog en klunk till...
Det fanns inte gränser för den lycka han kände i och med att dessa folkliga droppar uppförde ett bokstavligt lustspel då dom dansade nedför strupen i en strid följd. Han reste sig upp och kunde inte annat än att konstatera det redan uppenbara - Fredagen belönar de rättrogna!
Så...
Vad begagnar sig allmogen av för drycker en sådan fantastisk Fredag som denna?!
Published with Blogger-droid v2.0.6

14 kommentarer:

  1. Mmm ... 365, vilken designikon!

    (Undrar om det kan anas ett spår av ironi..?)

    På Höglunda Bar är december månad den stora ölprovarmånaden. Alla vettiga julöl, och dess nära släktingar, måste provas igenom. Har inte bestämt mig för vilken dagens aspirant blir.

    SvaraRadera
  2. Konstigt, jag fick en obeskrivlig lust att blanda till en grogg...

    SvaraRadera
  3. Då rusdryck av nämnda namn avsaknas i hushållet får man begagna det som finns till hands.
    Men vin av röd kulört och parmesan som tillbehör till middagen återfinns nästan samma effekt som den svenska folkgroggen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Göran!
      Välkommen till mitt kabinett, slå dig ned.
      Att gemene man glödgar sitt vin då landskapet står i bister vinterskrud, det är mer en regel än ett undantag, men kontinentala divalater såsom en enklare Shiraz och en snutt parmesan, det håller nog den lågfrälse som vigt åt adelsmän och prästerskap.
      Men nog låter det gott!

      Radera
  4. I rörkrökarens verkstad avnjuts renat och päronsoda, fortfarande iklädd hängslebyxor och träskor...

    Mvh Philip

    SvaraRadera
    Svar
    1. Renat och Päronsoda! Det låter som en trotjänare?

      Radera
  5. Absolut! Päronsodan köpes med fördel i back om 20 glasflaskor.. Högsommargroggen blandas av Hallandsfläder, fruktsoda och en hint av fläderblomssaft!

    Mvh Philip

    SvaraRadera
    Svar
    1. Philip, det känns som om du är en finsmakare av grogg vilket gläder mig något alldeles kopiöst!
      Hur starkt blandas dessa groggar?

      Radera
  6. Groggar är ett stort intresse, maltdrycker kan med fördel användas i matlagning enligt mig... Jadu, snittet på de första groggarna brukar ligga på 30-40% starkt... Lär tillägga att min gamle morfar 80+ har så länge ja kan minnas druckit renat ur egen källa och herrljunga äppelcider, ingen personlig favorit men han uppskattar den och det är vad som serveras i hans hus...

    SvaraRadera
  7. Hängselbrallor och starkbock passar bättre ihop.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vid raggarbilsåkning används starkbock...

      Mvh Philip

      Radera
  8. Det kanske förefaller en smula märkligt men så här på lördagen blev även jag sugen på att prova en ny sorts dryckesblandning.
    Än har jag inte smakat, men vad tror herrar och frugor om att blanda det skotska ädelbrännevinet med en inte oansenlig röksmak, med den juligaste av alla julens drycker, nämligen julmust?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill minnas att det finns en julmustgroggare ibland läsarna...

      Radera
  9. Under december månad bjuder traditionen i det Jakobssonska hemmet att man njuter Tomtebrus om aftonen. En julgrogg på Gin och Julmust som alltid sprider en fryntlig julstämning i såväl kropp som själ.

    SvaraRadera