torsdag 1 mars 2012

Reklamfinansierad radio. - Jag spyr!

Ibland när undertecknad är på sitt ystraste humör och faktiskt gör slag i sak och smyger i lekdräkten, för att sedan promenera dom 12 metrarna till garaget så inträffar följande.
Jag är för lat eller ointresserad för att knäppa igång den riktiga speldosan och nöjer mig därför med att lyssna på radio. - I dom flesta fall av dessa gånger blir det just reklamradio.
Vad är reklamradiostationernas egentliga problem!? Är det verkligen så att människor som "på heltid" lyssnar på dom kanalerna tycker om att höra samma låtar dag efter dag, vecka efter vecka, och kanalerna spelar det folk vill höra? Eller är det så att reklamstationerna skiter i vad folk vill höra och enbart bryr sig om vad skivbolagen vill ha i etern?
Ibland smyger det sig naturligtvis in en låt som avviker från tjatmallen, men generellt så är det ett fruktansvärt "nötande" av ca 20 låtar.
Förmodligen tycker folk i gemen att det är juste att slippa tänka, kunna lalla med i den senaste radiohiten (oavsett genre alltså) och lyssna på radiopratarens, i regel, helt meningslösa resonemang om vad det nu kan vara... Oftast är mellansnacket helt sämst ur alla aspekter, inte roligt, inte informativt, inte provokativt, ingenting!

Det mest fascinerade är när den obligatoriska listan eller önsketimmen eller likn. inträffar. Då ringer ju alltid den personen som bekräftar alla fördomar man har om lyssnarna på just den kanalen. Att den som ringer in önskar en låt som ändå spelas 8-10ggr om dagen verkar inte nån tycka är konstigt?
Varför gör man det!? Beror det på svagsinthet eller flathet? Eller är det kanske så enkelt att folk inte lyssnar fast dom "lyssnar" hela dagarna? - Alltså att dom inte reflekterar över det faktum att det är samma låtar som snurrar hela tiden.

Man kan ju ha vilken åsikt man vill om den Public service radio som Sveriges radio erbjuder, men dom har ju iaf förmågan att blanda musik. Iofs inom olika genres och alla musikaliska inriktningar blir ju såklart inte tillgodosedda men SR har ju åtminstone en ambition att lägga musik på ett vettigt sätt som skulle kunna fungera precis lika bra på nischade stationer som håller sig inom en genre. OM nån var intresserad av att ha det på det viset alltså...

Det verkar banne mig som om teorin "om existensen av ett mäktigt homosexuellt brödraskap som kan ha Sveriges öde i sina händer" inte är helt taget ur luften. Detta eventuella brödraskap kan nog i så fall ha ett eller ett par fingrar med i reklamradiosvängen.
Nej, jag säger bara Skärpning reklamradiofolk! - Hur fan står ni ut med er själva? Det kan väl inte vara så svårt att vägra den musikaliska svältkost ni bjuder på? Jag vet att ni inte vill egentligen...



4 kommentarer:

  1. Där slog du spiken i nålsögat! Själv har jag övergått till att spela mina egna favoritlåtar, bilen - om å om igen...

    Orkar inte lyssna på kanaler med reklam stup i kvarten (som förövrigt är synkroniserad så att det inte hjälper att byta kanal). Dessutom är reklamen inte en rolig, som bäst enerverande. Kunde hålla en halvtimmes monolog om kvaliteten och idioterna som köper och säljer den reklamen.

    Men för att åtegå till "dom snacksaliga". 2, 3 eller 4 hjon som sitter och pratar i mun på varandra och ingen har något vettigt att säga. Reklamtidssäljarna som finansierar detta svammel måste kanske anses som dom enda dugliga i hela karusellen?

    SvaraRadera
  2. Du har rätt men... Om reklamsäljarna hade haft någon form av självaktning så hade dom ju börjat sälja nåt som höll lite kvalitet. - Iofs så ligger det ju i tiden att sälja sopor, oavsett inom vilken branch man är verksam i.

    SvaraRadera
  3. Å andra sidan måste ju sopor vara en a dom mest lukrativa branscherna som finns. Först måste du betala för att du genererar sopor och för soptömning sedan bränns soporna och du får köpa tillbaka värme/el för dyra pengar.

    Nu ryktas det att man skall börja behöva sorter matavfall separat, då blir hanteringen om möjligt dyrare och inkomstbringande, för någon. I tillräckligt stora rötningsanläggningar kan man ju välja mellan att generera gas/värme och el. Separerar man ut tungmetaller och fosfor mm så kan man ju sälja både fosforn och restprodukten som jordförbättringsmedel.

    BIG business och "miljövänligt". Betänk dessutom all skatt, moms och avgifter...

    SvaraRadera
  4. grogg.
    Snart får jag nog lov att be om en "Gästkrönika" från dig...

    SvaraRadera