lördag 3 mars 2012

Weekend med gratisrökning.

Dåså! Då var det dax att avlägga rapport ang. en av cigarrerna och tobaken jag fått från min nya kompis Flugfiskaren, som också verkar vara torsk på det mer själavårdande segmentet av tobaksrökning.

Igår, Fredag, så hoppade jag i Sjukhustofflorna, laddade fickor och händer med Calvados och cigarr och knatade ut till den enda tillgängliga innomhusrökningsfaciliteten mitt hushåll har att erbjuda. - Garaget.
Väl där vevade jag igång speldosan och slog mig ner i den för ändamålet perfekta buss eller lastbilsförarstolen(den är även perfekt för slipnings och poleringsarbeten, eller bara för kontemplation) och "snoppade" cigarren lite nervöst eftersom jag är allt annat än en erfaren cigarrökare. Snoppning och tändning gick bra, och den nästföljande timmen kan närmast beskrivas som något en New age tönt hade beskrivit som "en ren och skär utomkroppslig erfarenhet" Eftersom jag är sprungen ur ett hem som inte ens känner till uttrycket New age, så beskriver jag det istället som "väldigt, väldigt trevligt!"
Cigarren smakade mkt. bra, luktade väldigt bra och alltihop kändes helt enkelt trevligt och lite mysigt.
Den tog nästan en timme att röka en Partagas och det var väl investerad tid.

Tilläggas bör, att jag inte är ett cigarrproffs och kanske inte har dom mest djuplodande motiveringarna till varför jag gillade den, min personlighet sträcker sig i regel till, Tycker om eller tycker inte om, alternativt, gott eller äckligt. Jävligt trevligt var det iaf!

Idag, Lördag, smög jag i samma Sjukhustofflor. - Inte lika spänstigt som tidigare dock, eftersom jag tvingade mig själv att strunta i fortsatt läsning ur Stig Linnell´s "Svenska skurkar" och istället prova på den nyanlända tobaken som låg och stirrade utmanande på mig från sin plats på transitbordet i hallen...
Efter att tofflorna monterats blev det en 12 meter lång promenad till garaget, elekrifierande av speldosan, framplockning av all nödvändig paraphernalia som pipa, tobak, tändare, Romgrogg och "Den lilla svarta boken"
När jag öppnade det lilla paketet av plastfolie och bullpapper? så slogs jag till att börja med av den fantastiska doften! Otroligt trevligt! Nästa sak som gjorde mig lite uppjagad var att tobaken har en grövre "cut" än den standardtobak jag normalt röker, te x. Greven eller Kalmar nyckel. En grov cut är i regel trevligare än en EU anpassad "cigarettcut".
Jag stoppade Dollarpipan, eftersom jag tänkte att blandningen av nåt som åtminstone känns exklusifvt och nåt som är erkänt folkligt kan vara spännande.(Jag har ju ingen aning om vad det är för tobak men jag tror att jag kan säga på rak arm att det är lyxigare än vad jag vanligtvis röker...)
Efter ett par tändbloss så hängav jag mig. - Gott! En väldigt mild och smakrik tobak som känns dyr, det gladde mig också att den inte luktade eller smakade frukt eller nåt annat trams som inte har ett dugg med tobak att göra...
Jag rökte nöjt mitt stopp i Dollarpipan och fick mersmak. Jag kände att jag ville prova ett stopp i Vikingen - En typ av Amerikansk folkpipa som har lite märkvärdigare design, men samma konstruktion som en Dollarpipa.
Sagt och gjort! Jag stoppade Vikingen och satte eld. Det var inte lika totaltrevligt som tidigare men det berodde bara på att pipan inte är lika juste.
Fan vad mulligt att röka en god tobak i en betydelsefull pipa, samtidigt som man läser om gängstignigar, tillsatsmaterial och skärhastigheter i "Den lilla svarta" eller Karlebo handboken!!!

Summering:
Hittills har helgen bjudit på två väldigt trevliga röktillfällen. Cigarren var lite extra fint, men det kan bero på att jag inte har rökt så mycket cigarr och tycker att det är lite spännande...
Piptobaken överraskade mig glatt och jag kommer nog att röka upp den så fort jag hinner.
Tofflorna gör dessutom alltid sitt till i sådana här sammanhang!
Tänk om man hade fler kompisar som Flugfiskaren...
Kuban och Fransos...
Vackert.

Så fint glöden reser sig...

Frestelsen blev för stor.


Lite märkvärdigare men absolut inte bättre!14 kommentarer:

 1. Oj vad det glädjen mig att du fick njuta! Jag brukar känna ett egendomligt lugn i kroppen efter en cigarr, förstår precis vad du menar.

  Piptobaken luktar så himla underbart, något för herr wunderbaum att producera i sitt sortiment, för den kräsna livsnjutaren som tröttnat på tvål och vattenmelon.

  Själv så fick jag avnjuta en Montecristo tubos från 70 talet, saknar ord för att beskriva denna angenämes stund med en god vän.

  Kanske inte va så homo att mottaga ett paket med tobak från Flugfiskarn ändå?? ;-)

  //Flugfiskaren

  SvaraRadera
 2. Hahaha, Homo eller inte spelar ingen roll, ett mycket vänligt och uppskattat tilltag var det iaf! - Återigen, tack.
  Cigarrer från 70-talet alltså... Det låter juste. Det känns ungefär som att du är en "Yrkescigarrökare" :)
  Btw, vad heter tobaken?

  SvaraRadera
 3. Låter rätt smutt att få jobba som cigarrnjutare, vart fan finns dessa jobb?? Den där känslan du beskriver är helt underbar, totalt lugn i kroppen å man skulle nog inte bli så spak om ett flygplan damp ner utanför. Piptobaken heter Rattray's black mallory, min burk är en dubbel snusdosa i storlek, innehåller 50gr och kostar väl en 250 pix hos svenska handlare.

  Har själv varit inne på att fixa mig en tilltalande pipa, men det har ej blivit av ännu, men efter att ha börjat läsa din blogg så måste nog en införskaffas inom en snar framtid!!


  // Flugfikusen

  SvaraRadera
 4. Så var en pipa på väg :-)

  // Flugfiskaren

  SvaraRadera
 5. Ja det var bättre förr när man dög till att röknjuta. Tom. bensinen luktade bättre förr.
  Satt för många år sedan på hälsovårdscentralen, med en ventolinpipa i truten, och tittade ut genom fönstret på några ungar som tjuvrökte bakom skolan. Vänta ni bara...

  Undrar om livsnjutarna (vi andra njuter inte lika intensivt längre - men kanske längre) skulle ta och snoffsa till det ordentligt? Men det kanske ni redan har? http://tinyurl.com/6w9pmw4

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fan va surt...
   Jag antar att du har lungpaj eftersom du nyttjar ventoline? Isåfall förstår jag din skepsis. Det är alltid trist när inte kroppen funkar som den ska, eller som man vill.
   En person som stod mig extremt nära vek upp tofflorna för ett antal år sedan, han var svårt härjad av KOL pga bl.a rökning, men en hel del damm o annat skit hade nog också slunkit ner i lungorna under ett hårt yrkesliv.
   Efter det försöker jag att hålla mig ifrån alla rökverk som kräver inhalering, så nuförtiden blir det mest pipa.
   Jag är inget fan av cigarettrökning även om jag slarvar i mig en och annan ibland.

   Sjöskum är inget för mig tror jag... Jag har aldrig provat men det känns så jävla klumpigt.

   Radera
 6. Budar på en pipa från Tradera, Vill ju ha någon som är inrökt och har en historia att berätta, det är fränt som fan. :-)

  Grogg; tråkigt att de blivit så för dig!!

  // Flugfiskaren

  SvaraRadera
 7. Tanken var inte att "beklaga mig" - skit happens, skyller på dåliga gener.
  Grogg, snus, single malt och Ädelbrännvin går fortfarande bra ;)

  Brukar t.o.m. bli mer kortspel & malt än fiske, numera, på flugfiskeresorna i fjällen...

  Å i helgen är det mässa, få se ifall det blir något nyförvärv på lin-fronten.
  Tyvärr finns inga "äkta" Lee Wulff att tillgå mera. Triangle tapern passade så bra med det gamla fyrdelade Orvis, "vadarstaven".

  SvaraRadera
 8. Det enda som står om pipan är; äldre pipa kingstone, du kanske vet exakt vad det är, jag var igen aning själv, men den såg väl ut som en dollar pipa men med lite mer knäck på böjen...

  Grogg, då har du ju lite att njuta av iaf :-)

  // Flugfiskaren

  SvaraRadera
 9. Flugfiske verkar vara det man roar sig med numer?
  Vad hände med att hänge sig åt rovfiske? - Sätta sax, angeldon, nät, långrev, ryssjor och annat som man växt upp med.
  Men minkfällor sätter ni väl ut!?

  SvaraRadera
 10. Flugfiske är lika avkopplande som tobaksnjutning... Tills dess att det rycker till i grejerna :-)

  // flugfiskaren

  SvaraRadera
 11. Rovfiske vet jag inte mycket om, eventuellt vet jag lite om tjuvfiske...

  Ryssjor lär knappt vara speciellt lönsamt att yrkesfiska med mer, iaf när man hör hur dom gnäller på myndigheter och på sportfiskarna. "Dom får ju trolla lax när laxen är fridlyst för oss", "dom tar ju upp allt uppe i älvarna" osv.

  Är helt övertygad om att sportfiskare genererar mera (skatte-)inkomster per kilo fisk än yrkesfiskare genererar, mycket mer. Pengarna hamnar bara hos någon annan sas

  Något som stöder den teorin är väl när yrkesfiskarna runt Nynäshamn via kanaler hos hamnmyndigheten ville ha bort trollingfiskarna för att de störde yrkestrafiken. Något förståndigt kommunalråd satte ner foten och fastställde att trollingfiskarna generade mera inkomster åt kommunen än yrkesfiskarna så dom där dumheterna kunde dom lägga ner.

  Brukar ju få hört rapporter om 70 båtar ute en helg. 2 invägda fiskar...
  Fiskarna (dom i båtarna) ska ju äta, sova, köpa bränsle osv.

  För att inte tala om vad en vecka uppe bland myggen brukar gå på.

  SvaraRadera