fredag 9 mars 2012

Det mesta i förvärvet skulle vara så mycket roligare...

...om det nuförtiden fanns tid och intresse att använda titlar i samma utsträckning som man gjorde förr. Iofs så finns det ju ingen direkt "Klassuppfattning" idag så titlarna är sannolikt ganska överflödiga. - Det är ingen som bryr sig helt enkelt. Så länge man har flis så är dom flesta födkrokar ok och man kan kalla sig vad man vill. Det finns även exempel på en hel del yrken som har bytt namn genom åren utan att man för den saken skull ändrat på dom faktiska arbetsuppgifterna.

Men om man backar en bit (ibland en bra bit) i tiden och tittar på vad folk hade för yrken, alternativt titulerade sig förr, så hittar man ju exempel på både högt och lågt i den digra samling av titlar och yrken som De facto har existerat.
Kronolänsman har nämnts tidigare men nu ska ett antal tidigare förekommande "yrkestitlar" förklaras i den mån det går...

Bönhas - En obehörig hantverkare, dvs en som utövade hantverk utan att vara medlem av "sitt" skrå.
Hattstofferare - En yrkesgrupp som klädde huvudbonader med band och dekorationer.
Kalaskokerska - En kvinna vars huvudsysselsättning är att laga mat på beställning till större bjudningar/kalas.
Likbjudare - En person som bjuder in gäster till begravningar.
Rackare - Bödelsdräng som även rensade latriner och begravde självmördare.
Salpetersjudare - Den som samlade in urinindränkt jord för salpeterutvinning.
Sexman - En av sex i en sockennämnd som bla hade ansvar för underhåll av kyrkans byggnader.

Ja det verkar finnas en outtömlig källa av svunna tiders yrken och titlar. Några av mina absoluta favoriter är iaf Änkepatronessa, Allmoseman och såklart Kronolänsman. Ja just det, Dynamitard också!

Ända fram i modern tid, eller åtminstone "halvmodern" tid så var det ju vanligt förekommande att man fick sin titel inmejslad i gravstenen. Juste om man som kyrkogårdsbesökare så småningom får se: Lester Boré, Allmoseman.
Eller den mest tragiska jag sett: NN, F.d. Bondson..- Då har man inte åstadkommit jättemycket kan man ju misstänka....

Men återigen, tänk så mycket roligare det hade varit om man nuförtiden hade titulerat varandra i tid och otid, alternativt tilltalat folk i tredje person osv.
- Jaså, allmoseman Boré vill prova skor? Eller om butiksbiträdet inte visste att man var allmoseman. Jaså, det ska provas skor? Hahaha, helt fantastiskt trevligt!

Bror Rexed tyckte tydligen att det här med titlar var jobbigt eftersom han i det välkomsttal han höll på Medicinalstyrelsen 1967, deklarerade att han skulle säga Du till alla. Detta gav en knuff framåt för den sedan tidigare sjösatta  reformen.
Att vara "Du och Bror" med någon härstammar naturligtvis från ovan nämnda tillfälle.

Nu blir det Calvados och flugfiskad cigarr. Eller förresten! Jag ska fan kolla igenom gömmorna i jakt på nåt att göra en Lättgrogg på...
Dynamitard på gravstenen hade varit mulligt!

Brollan




7 kommentarer:

  1. Underbar läsning,, :)En tuff uppgift för riktiga karlar var en anställning som Bromsare vid SJ..

    "Att vara bromsare betydde att man fick lära sig tåla köld och att man icke så sällan fick gå genomvåt hela dagen utan att ha den ringaste möjlighet att byta kläder eller skor. Vintertid fick man ofta sitta ute i öppna bromskurar, med skydd av träväggar upp till midjan. I detta lilla bås var man prisgiven åt vindarnas lek i den bitande kölden. Snön yrde omkring och regnet piskade ansiktet under höststormarnas slagregn. I detta lilla bås knappt en meter i kvadrat, fanns ingen möjlighet att hålla sig varm. Järnvägen bestod visserligen en tjock fårskinnspäls och halmskor ävensom regnkappa, men det hjälpte föga när temperaturen gick ner till eller under minusstrecket."

    http://www.trafikverket.se/Museer/Om-Trafikverkets-museer/Samlingar--kunskap/Trafikhistoria/Jarnvagshistoria/Jarnvagens-yrken/Bromsare/

    SvaraRadera
  2. Flugfiskad cigarr, trevligt! Vad blev det och vad tycktes? Själv hämtade jag ut en schysst bok igår jag ska läsa ikväll :-) lyfter på hatten och bockar artigt.

    //Flugfiskaren

    SvaraRadera
  3. Backstugesittare är också jävligt tilltalande!

    SvaraRadera
  4. Min tidigare hyresvärd, en väldigt egensinnig herre som fyller 90 år nu i dagarna, berättade vid ett tillfälle om en större gård i grannskapet. En gång i världen hade dåvarande ägarinnan av gården haft en fling med dåvarande kungen. Det här med att betala skatt var inte hennes grej, så när fogden vid ett tillfälle kom och påtalade nöden av detta blev hon sur.
    När fogden masade sig hemåt skickade hon helt enkelt ett par hejdukar efter honom, som tog honom av daga. Eftersom hon hade en hållhake på självaste kungen tystades affären ned. Ingen frågade efter vare sig fogden eller skatt i fortsättningen.

    Nämnde hyresvärd, som sitter på en större egendom i södra Roslagen, berättade även att han hade hittat en betydande fornlämning på sina marker, som tydligen skulle kunna utlösa eufori inom arkeologiska kretsar. Eftersom han inte ville ha en massa pack grävandes på sin mark tänker han ta med sig hemligheten i graven. Inte ens hans söner visste om det.

    På tal om inget...

    SvaraRadera
  5. ...och en del kärringar också tydligen!

    SvaraRadera