lördag 1 september 2012

Lördag.

Äntligen dags för den bullrande Lördagskvällens intåg i det svenska folkhemmet.
Lördagen som instiftades av den dåvarande biskopen i Linköping, Hans Brask år 1522, till ära för alla dom människor som brann för travsport och dom till travsporten närliggande företeelser som varje Lördag slår ut i sin cykliska, fulla blom. Den gode biskopen tyckte nämligen inte om att travfolket höll på med sina aktiviteter under Söndagen och därför instiftades lördagen till detta ändamål. (Elitloppet fick travfolket ändå, genom stenhårda förhandlingar, behålla på sin favoritsöndag. - Därav uttrycket "Härmed är jag nödd och tvungen" som skrevs på den s.k. Brasklappen.)
Och vem minns inte den där söndagen i Maj 1973, när Ego boy visade världen att det faktiskt kan bli masshysteri i ett helt land bara för att en blivande skinnjacka råkade springa fortare än ett antal andra blivande skinnjackor.
Redan under Ego boy's storhetstid införlivas traditionen att blanda den imaginära stalldoften som strömmar ur TV'n under lördagseftermiddagen med 6-12 Pripps blå eller liknande, i modern tid har detta i vissa fall övergått till Stockholms festivalöl alternativt Arboga 7,5 - dvs starkt öl.
Forskning som, under dom senare decennierna, utförts vid anrika Uppsala universitet har påvisat att det faktiskt finns andra grupper som också högtidlighåller lördagen. Bland annat charmolisterna och dom så kallade hempularna. Charmolisten därför att han kan få kombinera det gentila drickandet med någon av sina favoritsysselsättningar och hempularen därför att han ges utrymme och tid att pula. Inte sällan går dessa kategorier i varandra.

För egen del kommer nog Lördagen att firas med tillverkning av ett så kallat "hög fidelitets system" till en speldosa jag har.
Hoppas att det blir bra så att jag kan spisa lite dansmusik senare ikväll.
För övrigt har jag funderat på att ställa in en säng i garaget för att kunna njuta sängrökning mer regelbundet...

Sigillet från det kontrakt som biskopen skrev med  Svensk Travsport 1522.

3 kommentarer:

 1. Inte visste jag att du hade sådant intresse för svensk travsport.
  Det sårar mig.
  Normalt folk skall hava så litet som möjligt med trav att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle vilja drista mig till att påstå mig vara den, i världen, som bryr sig minst om sport.
   Sport är alltså allt där man på något sätt tävlar - individuellt eller i lag eller med djur eller bilar osv, samma skit enligt mig.
   Intresserad av travsport! Nej bevare mig väl...

   Radera