måndag 3 september 2012

Extraordinärt hög fidelitet!

Eftersom jag är en tvättäkta connoisseur när det kommer till den rena njutningen det trots allt innebär att låta både kropp och själ fyllas av den ur speldosan sprungna musiken, så nöjer jag mig inte med annat än perfektion.
När jag i morse lät den nykonstruerade förstärkaren lägga sitt ejderdunstäcke av klanger över mig, slog det mig. -  Det saknades något!
Ljudet var alldeles för platt och könlöst - Lite som känslan som infinner sig när man ber någon annan att köpa snus åt en och så köper dom portionssnus för att dom utgick ifrån att alla moderna snusare snusar portionssnus. - Man kan inte bli besviken pga att personen visat god ton genom att hjälpa en kamrat i nöd, men man är heller inte helt nöjd...
Som gammal i spelet har jag ju jobbat upp något av en fetisch för perfekt ljud och detta var inte perfekt. Jag behövde ett mer komplett register, inte bara rätt klang, utan också ett fylligare ljud.
Med min gedigna bakgrund som orgelbyggare, var det ju bara en fråga om lust och det hade jag ju! Därmed var beslutet fattat för att, med varm och försiktig hand, genomföra lite modifieringar på dosan i min jakt på representativt ljud.
Trattar rullades, falsades och löddes, oxid togs hastigt och oengagerat bort och diverse "icke användbara" lösningar testades fram och tillbaka.
Det resulterade i en ny, uppdaterad, version på speldosan. - Speldosa Ver. 2

Luta er tillbaka och ta gärna fram nåt lite finare att dricka och tänd gärna en cigarr innan ni klickar på länken.

Skillnad som natt och dag mot den tidigare versionen.


8 kommentarer:

 1. Får man fråga va det är för stön som kommer i slutet av denna filmsnutt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara ett stön av vällust inför den överdådiga melodi som strömmar ur musikverket... Det kan också vara en tvååring som har svårt att vara tyst på kommando bara för att pappa ska envisas med att filma.

   Radera
  2. Det är inte så lätt att vara liten...

   Radera
 2. Får man också fråga vad de övriga hålen fyller för funktion?

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Erik är påläst i vanlig ordning.

   Radera
  2. Utsmyckning alltså.
   Tanken föll mig in att klangen kanske sprids än mer om dessa för den djupa basen så välbehövliga hål täpptes igen.

   Radera
 4. Vidareutveckling med http://www.tradera.com/urverk-och-tillbehor-far-reseur-auktion_191501_162822654 ??

  Eller kanske bättre med en mindre drivmekanism från en mekanisk väckarklocka http://www.tradera.com/vackarklocka-mekanisk--auktion_2024_162564010

  SvaraRadera