tisdag 24 april 2012

Är det bara ett sammanträffande..?

Kockums. - Det anrika f.d. Svenska företaget som sedan 1840 har tillsett att världen fått njuta allt ifrån spottkoppar, emaljerade bruksföremål och framför allt - lokomobiler, till ubåtar och plättjärn, är numer ägt av det Tyska, ThyssenKrupp, vilket passar väldigt bra eftersom dom två firmornas historia liknar varandra en hel del.
Kockums hade ju precis som ThyssenKrupp, en del krigsmtrl. i sina tidiga pamfletter, bl.a byggde ju Kockums pansarbåtarna Tapperheten och Manligheten, samt torpedjagaren Munin - Den första fartyget med Svensktillverkad ångturbinmaskin som primär drivkälla. ThyssenKrupp å sin sida, hade bland annat Big Bertha och pansarvagnar i produktsortimentet.
ThyssenKrupp är ett av dom företag som tjänade grova pengar på Tysklands 30-tals filosofi om en tidig variant på EU, och till och med Svenska Bofors hade en trave skitiga kalsingar i samma säck som Kruppkoncernen under mellankrigs åren, men det är en annan historia...
Hur som helst!
Kockums har ju en Grip i sin logotyp. - Det är exakt samma Grip som Scania har i sin logotyp!?
Hur kan detta komma sig?
Hade både Frans Henrik Kockum d.ä. och Per Nordeman samma förkärlek till det mytologiska djuret? - OM Gripen ens fanns då...? Eller är det helt enkelt så att ALLA Skånska företag som startades före 1920, var tvungna att på ett eller annat sätt ha en Grip med i firmalogotypen? Konstigt isåfall att inte Skånska cementgjuteriet har en Grip i sin logotyp?
Den enda förklaringen såvitt jag kan se, är att det inte fanns någon regel om Gripar i logotypen, utan att det var så  att de båda logotypdelande företagen ingick någon form av pakt och för att konfirmera denna pakt hittade man helt enkelt på ett djur, med bakkroppen från ett lejon och framkroppen från en örn. - En Grip!
En annan sak som talar i min favör är att det inte finns ett enda dokumenterat fall av förekomst av Gripar innan 1891, vare sig i litteraturen eller inom konsten.
Med detta sagt vill jag bara göra er uppmärksamma på att det eventuellt finns ett Skånskt nätverk av Gripfascinerade krigsivrare, i stånd att tillverka pansarbåtar, torpedjagare, kanoner, lokomobiler, cyklar, jaktflygplan och lastbilar. Allt detta bara för att få utlopp för sitt sjuka intresse för krig och hittepådjur.
Min vädjan är därför att ni håller munnen i styr ang. stadshemligheter, om det ev. finns Skåningar i närheten, alternativt om ni misstänker att det kan finnas Skåningar i närheten.

Det är ju inte helt utan att man blir extremt nyfiken på vilka företag som krönte sitt samarbete med att hitta på Skvadern?
Min gissning är att det var Mo och Domsjö AB som ihop med Husqvarna gevärsfaktori lät fantasin flöda.

Hela inlägget föranleds av den nyligen uppdagade skandalen att dom Amerikanska företagen General Electric och Ford Motor Co. var dom som skapade den s.k.Jackalopen. - i syfte att boosta den sjunkande konsumtionen av kapitalvaror i depressionens spår.
GE/FoMoCo lyckades registrera idén, med otroligt knapp marginal, precis innan den Chicagobaserade maffian skulle varumärkesskydda sin variant - En Jordekorre med horn, som då ansågs alldeles för lik GE/FoMoCo konsortiets variant, och därför vägrades både varumärkesskydd och erkännande från andra maffiafamiljer.
Den schismen blev startskottet för 30-talets maffiakrig, vilket också är en annan historia...












9 kommentarer:

  1. Jag tror absolut att du är nåt stort på spåret här.

    Vad ska man i så fall tänka om assea och gamla symboler...

    Hmm...

    SvaraRadera
  2. Man ska tänka på att Asea en gång var en del av det Finska flygvapnet...

    SvaraRadera
  3. eller det tredjerikaste företaget i Sverige.....

    SvaraRadera
  4. På tal om mystiska och mytiska varelser, är det nån som har sett nåra hjolbänningar på senaste tiden? Eller var det bara Yngve Gamlin som hade koll på dessa myrarnas mystiska "folk". Han gjorde ju t.o.m. en film om dom:-)

    SvaraRadera
  5. Välkommen Anders.
    Att du påminner mig (och säkert fler av läsarna) om detta, gläder mig nåt enormt!
    Tack också för att jag sannolikt kommer att snöa in totalt på Yngve Gamlin...

    SvaraRadera
  6. Tack för det , Lester! Jadu, hr Gamlin från Strömsund kan man utan problem snöa in på duktigt. För att inte tala om dom andra "skäggen". Beppe, Lasse O´Månsson, Jan-Öyvind Swahn, en kulturskatt som tyvärr är bortglömd av dom flesta. Finns dock på SVT:s öppna arkiv(SVTplay). Kör hårt! If it´s worth doing, it´s worth overdoing!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha...
      Jag snöade in duktigt på Ulf Thorén för ett tag sen men är nu, i princip helt återställd.
      Jag vill be om försiktighet med namntappandet då jag lätt återfaller i sjukligt intresse för storstilade kulturpersonligheter med folklig aura.

      Radera
  7. Hehe.. Har själv(medges något motvilligt)en viss fäbless för detta något aparta intresse. Så jag tillåter mej att travestera en viss korpral Gifting: Falu Kompani lovar ingenting bestämt. Dessutom, återställd blir man nog aldrig. Däremot händer det att man blir åter ställd(i en viss vrå).

    SvaraRadera