lördag 25 januari 2014

Självrannsakansfredag.

Denna Fredag har jag ägnat åt att skärskåda mina egna politiska åsikter och min uppfattning om hur jag anser att ett bra samhälle bör se ut för att det ska vara hållbart på alla dom upptänkliga fronter man som lekman är kapabel att definiera.
Det är onekligen en hel del frågor att vrida och vända på. En hel del förhållandevis komplicerade frågor dessutom.
En tanke som jag funderat på tidigare och som jag återkom till under kvällen, är den om "Sunt förnuft".
"Sunt förnuft" är ett uttryck som används av i princip alla människor för att beskriva rationellt och logiskt tänkande i vitt skilda spörsmål.
Ofta hör man folk säga saker som till exempel:
- Det räcker ju med lite sunt förnuft för att förstå att...

Så långt är allt änglalikt, men...
Problemet med det sunda förnuftet är att det enbart bygger på den egna, ofta mycket begränsade, analysen av vad det innebär.
Alltså. - ALLA människor anser ju naturligtvis själva att dom besitter ett mycket sunt förnuft, medan dom å andra sidan sannolikt inte anser att alla andra människor besitter ett lika sunt förnuft som dom själva gör.
Att någon skulle förändra sitt sunda förnuft är heller inte sannolikt eftersom det bygger på väldigt personliga uppfattningar.

Ett generellt exempel på detta skulle kunna vara när det i den Svenssonska boningen, efter ett par groggar i glada vänners lag, ska pratas om något nytt politiskt dekret. Då kommer garanterat de bevingade orden att nämnas i samtalet och alla närvarande kommer att nicka jakande på påståendet att beslutet aldrig skulle ha lämnat tankestadiet om det bara funnits lite sunt förnuft hos dom ansvariga.
Dom ansvariga å sin sida är naturligtvis fullständigt övertygade om att deras beslut till stor del bygger på just det sunda förnuftet. - En total paradox.

Att det förhåller sig på det ovan beskrivna sättet får som naturlig följd att uttryckets värde devalveras till noll.

När det kommer till politisk åskådning inbillar jag mig att det förhåller sig på ungefär samma sätt.
Den egna politiska övertygelsen är också en sak som för den enskilde förefaller vara det enda rätta, eventuella avvikelser hos andra uppfattas oftast vara inom ramen för vad som är tillåtet, men är alltjämt förkastliga.
Alla anser, i enlighet med mitt resonemang gällande sunt förnuft, att den egna politiska övertygelsen inte nödvändigtvis är den allenarådande, men att den är den enda vägen till något bättre är tvivelsutan.

Med den tanken i bakhuvudet blir det svårt att förstå att opinionen svänger såpass mycket som den trots allt gör och min tes är att detta har med ideologi att göra.
OM gemene man har en tydlig ideologisk uppfattning så borde den hålla honom eller henne till att alltid sympatisera med företrädare för den ideologin?
Eftersom det uppenbarligen inte är så så undrar ju den nyfikne om problemet är att det inte finns några tydliga ideologier längre, eller om det kanske är så att gemene man ger faan i jobbigt funderande över ideologi och hur ett samhälle bör byggas och förvaltas, och istället väljer att låta frågor som jobbskatteavdrag eller utökat bidragstivoli avgöra vem som får ynnesten att motta gemene mans enda röst och chans att påverka sina barns framtid?

En samhällskritisk röst skulle kanske säga att den politiska ideologin saknas i många avseenden, och anledningen skulle kunna vara partiföreträdarnas omåttliga vilja att vara kompis med alla i alla lägen istället för att faktiskt hävda att man kanske inte är ett parti för alla. Ett parti för alla blir ju per automatik så intetsägande att ingen kan störa sig på nåt i partiprogrammet.
I detta avseende är det enbart partier på respektive ytterkant som fortfarande har en bergfast ideologisk grund att erbjuda den hugade väljarkåren.

Iallafall!
Att kritisera och omvärdera sina egna åsikter då och då är nyttigt, och det är något som den röstberättigade borde pröva då och då eftersom åsikterna annars riskerar att bli inventarier i ett av hjärnans dammiga vindsförråd. En annan fördel är att det är lättare att redogöra för varför man tycker på ett speciellt sätt om man faktiskt prövat olika ideér mot varandra. - Även om man bara gjort det lokalt i huvudet...


Nedan visas två mycket tydliga ideologer. - I övrigt har dom ingenting gemensamt, vare sig med varandra eller med undertecknad.


18 kommentarer:

  1. Rösta rött, leva blått, snacka grönt och jobba svart. Så jävla lätt ;)

    SvaraRadera
  2. Hahaha! Självklart, vem skulle veta bättre än Trabbelmejkes?
    Swinbra i alla fall.

    SvaraRadera
  3. Mustasch och munväder, alla 3!?

    SvaraRadera
  4. Det där med sunt förnuft kan nog vara bedrägligt. Om man drar parallellen med min tid på FOA där jag främst jobbade med en grupp som hette VIP (verkan i pansar) så kan man säga att ett år efter att gruppen bildats och vi hade satt igång ett grundforskningsprogram, så hade vi börjat få ett ganska bra grepp om parametrarna tyckte vi. Man kan nog säga att vi hade skaffat oss ett sunt förnuft i ämnet. Men ju djupare vi trängde i ämnet desto svårare var det att riktigt förstå förloppen. Målet var ju att vi skulle bygga en matematisk modell för penetrationsförloppet. Det målet blev mer och mer avlägset och när jag slutade efter tolv år hade modellbygget avancerat så långt att det kändes som en stjärnhimmel av parametrar som måste vägas in i modellen. Vi hade ju skaffat oss en oerhörd empirisk erfarenhet som dock var hart när omöjlig att omsätta i modelltermer eller att avrapportera i begripligt sammandrag.
    Kan det vara så att dom matematiska modeller som diverse ekonomi-orakel försöker bygga som underlag för våra politiker är i samma läge. Det är för många variabler i det ekonomiska systemet för att någon egentligen kan ha ett grepp. Som liten enskild har man dock betydligt färre variabler och kan klara sig hyfsat på sunt förnuft.
    Det var en liten fundering kring sunt förnuft. / Acke

    SvaraRadera
  5. Acke.
    Jag kan inte annat än omfamna din, mycket pedagogiska, möjliga förklaring.

    SvaraRadera
  6. Va fan? Jag trodde syftet med en blogg var att försöka visa upp sig som en ännu hårdare motorman än man egentligen är!
    Det här inlägget verkade ju handla om politik.
    Släng in bilder på några schyssta Storsidor, eller dra åt helvete!

    SvaraRadera
  7. På ChopperDaves blogg brukar det dessutom figurera bilder på brudar utan tuss!
    Det du!

    SvaraRadera
  8. Stellan.
    Jag gör ju det!
    Tyvärr är jag ju mjuk som limpa från början, vilket resulterar i att mina seriösa försök att framstå som hård enbart landar i en mycket tragisk medelmåttlighet...
    Politik!? - Nej du, det kan gatans parlament hålla på med själva.
    Storsida är för adeln att njuta. - Vi här nere på samhällets botten sätter vårt hopp till stutshoveln, att ta oss till spännande platser med exotiska brudar.
    Personligen vill jag bara koppla av och hålla på med hopp och lek och sånt. Motorcykeln är därför enbart en tvungen accessoar, ämnad att negligera min obefintliga personlighet till förmån för ett vansinnigt läckert yttre.
    För övrigt har jag inte ens råd att ha ett foto på en storsida...

    Jag antar att "...brudar utan tuss!" syftar till kvinnliga könsorgan fullständigt befriade från hårväxt?
    Om så är fallet vill jag tydliggöra att detta, till skillnad från ChopperDaves blogg, INTE är en sida där pornografer, sodomiter eller övriga företrädare för det osedliga samhället och dess perversiteter sätter agendan.
    Nehej du tack!

    SvaraRadera
  9. Ha ha! Men kan du själv posera lite erotiskt vid storstruten bara?

    SvaraRadera
  10. Stellan.
    Världen är inte redo att bevittna mig i all min prakt. - Två storstrutar på samma bild vore dessutom för mycket för den, på dokumentär erotik, svältfödda massan.

    SvaraRadera
  11. Mannen med gehör.....27 januari 2014 kl. 18:40

    Ett gott skratt förlänger livet.......minst 20 minuter här....

    SvaraRadera
  12. Mannen med gehör.
    Hahaha! - Faan vilket juste namn!
    Jag välkomnar dig till mitt kabinett och hoppas att du kommer att känna dig som hemma.

    SvaraRadera
  13. Tuss...menar ni fitthår ? När Lester snackade tuss förr så handlade det om filter på Ciggarett. "John Silver med tuss" ChopperDave har en trevlig blogg.

    SvaraRadera
  14. rocket.
    I mitt genmäle till världsmästarens kommentar utgick jag från att den "tuss" som omnämndes, syftade till ett kvinnligt könsorgan som förevisas "eau naturelle"
    I detta fall var det huvudet på spiken, dock avser jag att hålla ordets primära betydelse i vissa sammanhang till att vara ett cigarettfilter.
    "Johnny Glitter utan tuss" är ett exempel på detta.

    SvaraRadera
  15. Johnny glitter utan tuss...Hur fasen kunde jag glömma det. Borde jag träna läsförståelse ? Fitthår är förjävla roligt ord.

    SvaraRadera
  16. Fitthår överlag är väl ganska roligt.

    SvaraRadera
  17. Jag har funderat mycket på detta inlägg, även varit inne på liknande resonemang gällande andra ämnen som smak eller intressen. Alla har sin grej och tur är det även om det blir lite konstigt ibland, det finns folk som lyssnar på Sting eller dricker Lumumbagroggar som exempel.
    Eller barnuppfostran, där man tycker att alla gör andra gör fel men själv är man så jävla bra, kanske är man fel ute men om man inte tror att man gör det bra/bäst är det helt fel.

    SvaraRadera
  18. Thomas.
    Det gläder mig naturligtvis att du funderat och ditt slutgiltiga konstaterande är mycket tänkvärt.

    SvaraRadera