söndag 20 oktober 2013

Tuffare än tåget!

Gårdagen spenderades i insjömiljö med sommarstugestängning på agendan. Som vanligt när man river bland prylar som samlats av tre generationer så dyker det upp en del guldkorn, gårdagens dito bestod i en ask Gengaständstickor, och som den normalbegåvade säkert förstår så närdes den fantomnostalgiska själen vansinnigt mycket av detta fynd.
Självfallet ringde jag, i min iver att kanske kunna lägga vantarna på ett livstidsförråd av produkten, omedelbart till Svenska Tändsticksaktiebolaget och bad att få tala med produktchefen - denne visade sig vara en fullständigt ointresserad ungtupp med en väldigt orginell inställning, både till potentiella kunder och till vikten av att bibehålla vad som brukar kallas "god ton" under en förhandlingssituation.
Så fort jag får tillfälle ska jag tala med Ivar om bristen på kompetens i de egna leden, och om möjligheten att eventuellt köpa några askar till. Känner jag honom rätt så kommer hans oomkullrunkeliga godhet tillse att jag får dom till skänks.

Dessa mycket respektingivande elddon är inte bara tuffare än tåget, utan sannolikt också en förutsättning för att tåget ska uppnå det ångtryck som krävs för att en resa ska bli aktuell.

Att det anges på asken att stickorna är "Fria från bestämmelserna om explosiv vara" ger en förnimmelse om vilken potential som ryms i detta ytterst blygsamma schatull.
Rimligtvis har kraften i stickorna tangerat gränsen för vad som är tillåtet utan att behöva uppfylla kraven i "bestämmelserna om explosiv vara"...

Så!
Lägg nu ifrån er det senaste numret Stormfacklan och ta istället fram en kopp med tillhörande fat ur den Stig Lindberg formgivna Berså-servisen, häll upp lite nykokt kaffe, skär en skiva av tagerkakan som blev över från igår och stoppa söndagspipan med några nypor Kalmar Nyckel, luta er tillbaks i karmstolen och omfamna den välgörande avkopplingen.
I samband med den omänskliga njutning det ovanstående innebär rekommenderar jag, som grädde på moset, att ta en titt på de bilder jag under oändlig möda tillsett att den eventuelle läsaren kan ta del av.
Varsågoda!


15 kommentarer:

 1. Ballt!
  Sådana där har jag också liggandes i en låda ute tror jag bestämt

  SvaraRadera
 2. På grund av problem med läsförståelse (tror jag) lyckades jag inte få klarhet i varför ynglingen anser att han behöver eller vad han tänkt använda dessa uppenbarligen explosiva pinnar till? Inget han skrivit tidigare antyder att han skulle vara ägare till eller brukare av ett gengasdrivet fordon alltså är det i form spirande konspiratör och radikalist han behöver denna produkt.

  SvaraRadera
 3. grogg.
  Jag gick till en början i samma fälla som ni. Det föreligger en uppenbar risk att man lockas att tro att dessa stickor enbart har som syfte att tända en brasa för att utvinna gengas, medan sanningen är den att det som särskiljer stickorna enligt uppgift är att de brinner likt en acetylenlåga. - Det gör i sin tur att användningsområdet breddas ända ut till fantasins gräns.

  SvaraRadera
 4. Otroligt trevligt fynd!
  Kan precis förstå din upprymdhet.
  Vad får dig att tro att det finns fler?

  SvaraRadera
 5. Det står inkl. oms. Hur gamla är dom? Jag trodde att omsen infördes på 60-talet, medans jag förknippar gengas med beredskapstiden och några år därefter. Kan det vara så att omsen fanns och försvann? En skatt som försvann! Marken skälver.
  Jag minns den politiska rökridån när omsen (3,33%) infördes då det var någon sorts kris som "en tillfällig skatt av marginell natur". Nu vet vi ju att det bara var den marginella naturen som var
  tillfällig. / Acke

  SvaraRadera
 6. Jag vet var det står ett gengasaggregat. Nu känns det mycket mer frestande. Enda anledningen till att min A-Ford inte modifierades av mig redan i somras, var att jag inte visste hur jag skulle få fjutt på veden. Nu vet jag!

  SvaraRadera
 7. Vad säger miljömupparna om gengas?

  SvaraRadera
 8. Använde dessa skapelser på början av 80-talet (1980-talet alltså) tillsammans med termosflaska av glas fylld med bensin. Tändstickorna tejpades utanpå flaskan. Efter antändning kastades flaskan på det man önskade bränna upp. Brännflaska kallades anordningen!

  För att nu inte framstå som en revolutionär fri radikal så vill jag tillägga att det var en del av den sabotageverksamhet som försvarsmakten lärde ut till jägarsoldater.

  En från landet

  SvaraRadera
 9. Jäklar vilka grejer En från landet fick lära sig i lumpen ! Själv blev jag en fena på pipstöt och kolvslag.
  Vilka är Miljömupparna ?

  SvaraRadera
 10. En från landet.
  Jag läser din kommentar gång på gång och tänker med glädje på den tid då unga svenska män fick lära sig att stå upp mot ett eventuellt angrepp på fosterlandet.
  Numer är det hbtq, genusperspektiv, nedbrytande av heteronormativa strukturer och , det pk eliten kallar "respekt för andra kulturer" som man lovsjunger...
  Men det är klart, nuförtiden finns det väl ingen upptagningsgrupp för gerillakrigföring eftersom alla sitter framför Faecesboken och gillar Ica-Jerry.

  rocket.
  Pipstöt! - Det fick jag också lära mig under min tid i konungens tjänst.

  SvaraRadera
 11. Det kändes lite larvigt att träna på pipstöt, så jag töntade mig och och lät Uhhh vid varje stöt, då kom befälet fram till mig och sade Bra Goldstar !!!
  Nuförtiden lär jag mina yngre jobbarpolare både pipstöt och kolvslag.

  SvaraRadera
 12. Vänta nu här... Sa han verkligen: Bra Goldstar?? Heter du verkligen Goldstar? Faan, va juste isf. Låter som en judisk porrkung, fast ändå coolt!
  Egeland låter ju som en norsk psykolog i manchester med inriktningen, kvasidepressioner.

  SvaraRadera
 13. rocket & Stellan.
  Er närvaro i mitt kabinett är sannerligen en frisk fläkt måste jag tillstå! Det är visserligen alltid upplivande att vara omgiven av sprudlande unga män. - Så oskyldiga, så trevande men ändå med den där pojkaktigt nyfikna längtan efter nya upptåg och tillfällen att skaffa erfarenheter inför det stundande vuxenlivets utmaningar och vedermödor.

  SvaraRadera
 14. Acke.
  Jag vet inte riktigt hur gamla dom är...
  Men gällande Oms:en har jag följande information att delge.

  "I Sverige infördes en omsättningsskatt för första gången från och med den 1 januari 1941. Skälet till skatten var att man behövde ökade inkomster till staten med anledning av andra världskriget, som skapade stora kostnader trots att Sverige stod utanför kriget. Denna omsättningsskatt avskaffades efter kriget, 1947. En ny omsättningsskatt, oms, infördes 1960 men ersattes 1969 av momsen. Oms togs endast ut av slutkonsumenten, medan momsen tas ut i samtliga produktionsled."

  SvaraRadera
 15. Tack för att Du redde ut det. Man förstår nästan hur det gnagde i överheten när dom tog bort en skatt, Det känns trots allt som resterna av en försvinnande hederlighet att den försvann ett tag. Ett annat kul exempel på försvunnen hederlighet är ju högertrafiksavgiften som ju borde försvunnit när högertrafiken var genomförd. Men det var inte tider då skatter skulle tas bort, det var ju nu som den offentliga började bli den ofantliga. Nästa år hette den fantasilöst nog "särskild avgift". För att ytterligare nästa år bakas in i den vanliga trafikskatten.
  Men vad det gäller priset på asken, nog känns det som om det var lugnare och stabilare tider när en tillverkare vågade trycka priset. Känns skönt på nåt sätt. / Acke

  SvaraRadera