fredag 31 augusti 2012

Kulturgärning? - Utkast II...

Verksamhetsbeskrivning för Svenskt Spritgille.

Svenskt Spritgille ska, när medlemmarna fylkas, fokusera på att tillgodogöra sig den för tillfället aktuella spritsorten på alla dom sätt den traditionellt avnjutits under årens lopp. Om utrymme finns, skall även mer moderna varianter på den aktuella drycken utvärderas - dock under ordnade former.
Andemeningen i det ovanstående är att lika stor vikt läggs vid detaljerna runt själva drycken och drickandet, detaljer som kan utgöras av te.x rätt glas, rätt mat, rätt rökverk, rätt klockslag osv.

Självfallet skall hänsyn tas till lokala skillnader, likväl som till generationsskillnader. Det skall även ges utrymme till den experimentlusta och uppfinningsrikedom som i det närmaste definierar människan. detta måste naturligtvis ske inom ramen för gillets syfte - att använda sprit på ett korrekt och gemytligt sätt.

Begränsningar som avser inmundigad mängd eller annat som, av medlemmarna, kan upplevas som ett hinder för den eftersträvade utvärderingen, skall inte finnas annat än om gillets medlemmar har tagit beslut om detta i konsensus.

Beslut om vilken sprit som gillet skall hänge sig åt vid respektive gille kommer att beredas genom förslagsgivning. Vilket förslag som kommer att bli föremål för granskning vid nästföljande symposium kommer i slutet av varje gille att avgöras genom resonemang. Även dessa beslut skall tas i konsensus.
Ovanstående tillvägagångssätt är praxis gällande alla beslut som Svenskt Spritgille ska fatta. - Röstning eller andra metoder är inte aktuellt i och med att allt skall ske i konsensus.

Den spritsort som vid respektive tillfälle är representerad skall vara den allenarådande rusdrycken närvarande.- Om inte aktuell spritsort kräver sällskap av te.x pilsner eller, vid s.k. drinkblandning, annan spritsort.

Om det under ett gille skulle förekomma sprit som på ett eller annat sätt inte uppfyller rådande krav på laglighet, skall gillet naturligtvis hantera detta med den diskretion och fingertoppskänsla som situationen kräver och inte låta moraliska aspekter sätta käppar i hjulet för gillets egentliga uppdrag.

Gillet skall, vid dess sammansättning/utfyllnad av tomma stolar, ha som ambition att i mesta möjliga mån, blanda personer ur olika samhällsklasser, med olika bakgrund och med olika politiska idéer. - Allt för att få en så mångfacetterad grundförutsättning som möjligt inför dess uppdrag, samt att göra konsensusresonemangen mer intressanta.

Genusperspektiv/HBTQ problematik skall inte ges någon plats överhuvudtaget i Svenskt Spritgille.



Någonstans åt det hållet, men kom ihåg - det är bara ett utkast.





2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Anmälningsförfarandet är lite oklart för närvarande...
      Jag skall be att få återkomma i ärendet.

      Radera