Svenskt Spritgille skall verka för:
1.
Att säkerställa och uppmuntra till återväxt av människor som hänger sig åt att dricka, informera, och på andra relevanta sätt, jobba för att rädda utrotningshotade stark och lättspritdrycker som besitter ett stort kulturellt, nostalgiskt och/eller allmänbildande värde.
2.
Att på ett värdigt sätt bekämpa den globala nykterhetsrörelsen och det utbredda otraditionella slentriandrickandet.
3.
Att genom folkbildning påverka nationen mot en större förståelse och en större respekt för Systembolagets nödvändiga monopol.
4.
Att arbeta för alkoholens ställning som det allenarådande rusmedlet.
5.
Att uppmuntra bildandet av lokala gillen och gillen med inriktning på lokalproducerad sprit som uppfyller kriterierna under punkt 1.
Sannerligen kommer fler punkter och inte minst förhållningsregler att tillkomma - och ska jag vara ärlig så tycker jag att utkastet känns alldeles för ungdomligt, och har en fräschör som som inte riktigt ger den tyngd åt stadgarna som jag vill göra gällande.
Det kanske vore sunt att remittera alltsammans ett varv till...?
Punkt 3 o 5 är i mitt tycke i direkt konflikt - jag föreslår att punkt 3 stryks så grundligt att det raderas i sin helhet ur närminnet.
SvaraRaderaManifestet känns, som det mycketriktigt påpekas, så magert att det snaras bör återbördas till remissinstans för kompletteringar.
Blir det grogg o ledig tid i helgen så kommer jag att återkomma med förslag till kopletteringar i stadgar.
Sign me up!
SvaraRaderaPunkt 3 och 5 står inte alls i konflikt. Jag förespråkar Systembolaget framför billigt lådvin på 7 eleven. Sprit ska säljas på Systembolaget, som har vett nog att hålla ett bra sortiment och faktiskt har ett gediget kunnande.
Det är däremot inte likställt med att jag skulle störa mig på folk som kokar kvalitetssprit hemma. För eget bruk, som man säger. Idioter som brassar sketen finkel och kränger till skolungar förtjänar däremot ett kok stryk.
För min del är manifestet spot on. Det behövs inte mer. Varför krångla till det?
Lättsprit? Kan du definiera det?
SvaraRaderaGrogg.
SvaraRaderaEftersom det är jag som författat utkastet så håller jag naturligtvis med Gunnar. - Som för övrigt förstått vad jag menar.
Janne.
Lättsprit är väl destillat som är svagare än 35%?
Jaha, du ser hur obildad jag är i dessa frågor. Kanske är denna okunskap vida spridd i de breda befolkningslagren. Eller populärt uttryckt, "folk ute i stugorna". Svenskt spritgille bör skyndsamt startas så att folkbildningen inte förflackas ytterligare.
SvaraRaderaEn följdfråga: Hur är det med utspädd starksprit? Exempel: Om man när det är säsong, blandar sig ett glas Tomtebrus. Tomtebrus är en uppfriskande cocktail av valfria delar Apotekarnes klassiska Julmust och 40% Bombay Saphire Gin. Är slutprodukten då att betrakta som lättsprit, eller definieras den som en grogg? Kommer ett gille av den sort som tidigare föreslagits även att uppmuntra konsumtion av och med dessa typer av blanddrycker?
Beroende på blandningsförhållande borde väl ovan nämda dryck klassas som lättgrogg eller starkgrogg? Men vart exakt går gränsen egentligen, är det akoholen eller själva spritens mängd man går efter...?
RaderaSten Steen Stensson nysta upp det enigma åt oss!
Lättgrogg: 2-3cl 40% sprit blandas med 20-25cl läskedryck eller liknande.
RaderaUttrycket "starkgrogg" är jag inte bekant med...
Janne.
RaderaNog kommer Svenskt Spritgille att bli en mycket viktig oas för en del människor, men ingen är intresserad av ett hastverk.
Ang. vad som kommer att uppmuntras och inte, så kommer det ett utkast till Svenskt Spritgilles verksamhetsinstruktion framgent.
På en skala som innefattar lättgrogg i ena änden av spektrat borde även starkgrogg platsa i motsatt ände? Om en lättgrogg är blandad enligt receptet ovan så borde ju starkgroggen vara dess direkta motsats, både i dess styrka och syfte. Jag inser nu att det gör starkgroggen ointressant i ett Spritgille då dess syfte till största del lär vara att rent praktiskt höja promillehalten. Jag antar att fokusen snara lär ligga på lätt och mellangroggar och eventuellt folkgroggar?
RaderaReglerna är klockrena. Gunnar har helt rätt, Systembolaget måste försvaras så att den sprithygieniska standarden i riket bevaras.
SvaraRaderaEn förklaring av lättgrogg och en bild på en starkgrogg.
"Lättgrogg är en svag grogg bestående av högst 2,5 cl konjak, whisky eller gin tillsammans med minst 20 cl vatten eller annan alkoholfri dryck, t ex sockerdricka eller vichyvatten.
Lättgroggen var en grogg som kom till under Brattsystemets tid i Sverige då mängden sprit som fick serveras var noga reglerad. Vid ett och samma besök fick man före kl 15.00 servera högst 3 glas à 2,5 cl sprit, och efter kl 15.00 högst 3 glas à 5 cl. Lättgroggen fick serveras utan samband med måltid. Regeln var högst två lättgroggar vid ett och samma besök, som skulle serveras var för sig. Lättgroggarna fick inte serveras vid bardisk.
Lättgroggen var ett svenskt fenomen som inte fanns i något annat land."
Lägg märke till att lättgroggen är en genuint svensk företeelse som snarast bör K-märkas, öppnar upp stats- och EU-bidrag och på sikt Unesco skydd, och administreras av Spritgillet. Att tänka på är också att lättgroggen ej kan inmundigas vid bardisk utan skall njutas sittande vid ett bord eller om möjligt i en fåtölj. Tänk dock på att sitta propert och ej spilla.
Starkgrogg.
http://www.sjohistoriska.se/sv/Fordjupning/Marketstore/Foto/?msobjid=37036
Göran.
SvaraRaderaVälkommen, trevligt att du tittar förbi! Varsågod att slå dig ned.
Jag tackar för ditt förtydligande av mitt tidigare inlägg ang. Lättgrogg. - http://mahognygrogg.blogspot.se/2012/02/fredagstipset.html