måndag 23 december 2013

I det närmaste Fredag.

Idag är det ju som den vakne redan vet, måndag. Detta till trots så har den omisskännliga känslan av Fredag infunnit sig i den Boréska, före detta, fideikommissen. Fredagsstämningen blandas dagen till ära med julens nåd och sanning, och inte minst med julens budskap gällande kraftsamling rörande offensivt motorhobbyutövande.
Att den intellektuellt och realpolitiskt lemlästade arbetarklassen tagit tillfället i akt och förberett en genomvätning av hjärnans lustcentrum är med största sannolikhet ett faktum, att kabinettets eventuelle besökare skulle göra annorledes är naturligtvis en möjlig hypotes men jag väljer ändå att följa den spontana tanken om den mänskliga artens likheter och behov av gemenskap.
Av den anledningen kommer mitt kabinett att under den stundande högtiden stå öppet för både hög och låg, precis som vanligt.

Aftonen i mitt palats har förflutit på ett makalöst representativt sätt och att hussegubben unnat sig en av de inledande julgroggarna utgör, med all önskvärd tydlighet, startskottet för att firandet av den havande jungfruns sammandragningar och det därtill hörande marknadsgycklet nu påbörjats.

Om den judiske predikanten Jesus Kristus, i likhet med mig, överlevt sin trettiofemårsdag samt haft turen att födas efter Yngve Stoors debut nittonhundratrettiotvå, så skulle vår frälsare just denna dag med all rimlighet suttit tillsammans med "De tolv" och laddat inför sitt stundande uppdrag att "gå ut och göra alla folk till lärjungar" med Yngves särskilt galanta melodi Sjömansjul på Hawaii strömmande ur den rejäla radiomöbeln. - Kanske hade de till och med tagit sig en liten liten strupfuktare i hopp om, att för ett ögonblick, förpassa den romerska inrikespolitiken till medvetandets dunklare platser... Dock hade de sannolikt inte haft i närheten av så praktiska ämbar som undertecknad att dricka ur.

Slutligen vill jag låta påskina min uppriktiga förhoppning om att samtliga av kabinettets besökare, både stamgäster och mer tillfälliga klienter, får fira en fridfull jul till de imaginära tonerna av änglars basuner och naturligtvis Yngve Stoors örhängen.

Och glöm inte.
De säger att Han dog för Dig.

13 kommentarer:

 1. Kontemplerade faktiskt i ämnet religion, idag, ett ögonblick och kom inte fram till något annat än att nog är det märkligt att det finns så många olika religioner vars utövare är bergsäkra på att just deras variant är den enda rätta och att de andra är ute och cyklar.

  För en tid sedan diskuterade religion med en bekännande trogen, av en kristen variant, som ansåg att det var helt ok att israeler hade livet av palestinier för dessa var helt fel ute vad gällde religion och därför var mindre värda än nämnda israeler som för den delen inte var fullvärdiga heller eftersom de också hade fel även om de inte var lika fel ute...

  SvaraRadera
 2. Grogg.
  Att vara bergsäker är nonchalant. Att döda människor i religionens namn är exakt så barockt som det förefaller och det kan barbarerna gott hållas med.

  För egen del anser jag tvivlan vara en del av sporten, men trots det så är jag från tid till annan helt övertygad om att det finns något så vansinnigt mycket större än vad en kropp av kött och blod ens kan föreställa sig och därför är det inte mycket bevänt med att fundera över saken...

  SvaraRadera
 3. Skål kamrater!

  Må ni ha en fin jul.
  Amen.

  SvaraRadera
 4. Oj, nu var jag nära att skriva kränkande saker om en massa folkslag, men det gör jag ju inte.

  SvaraRadera
 5. Jerker.
  Skål!
  Jag hoppas nu att den goda julen omhuldar dig och de dina.

  Stellan.
  Naturligtvis avstår en balanserad ung man som du från generaliserande ordalag...
  Förresten finns det väl inte olika folkslag? - Det konstiga är att Pravda hävdar med bestämdhet att alla Guds barn är lika, samtidigt delar man ut tingeltangel som gör gällande att det är "olika" som smäller högst...

  Att den socialistiska pressen förvirrar är tvivelsutan.

  SvaraRadera
 6. Jag hade fått för mig att Pravda och socialismens fäder skulle ha förnekat guds existens!?

  SvaraRadera
 7. Dagen före dopparedagen firas med onkel konkels jul skiva, julmust och gin! Pröva den Herr Boré!!

  //Philip

  SvaraRadera
 8. grogg.
  Förekomsten av uttrycket "alla Guds barn" är naturligtvis fullständigt malplacerat i det sammanhanget och jag ber två gånger om ursäkt för min uppenbart olämpliga spontanitet.

  Har du förresten något bra tips på en biografiliknande trycksak om marskalken Mannerheim?

  Philip.
  Om man delar upp din meny i sina tre beståndsdelar så skulle kanske julmusten och ginet framkalla en viss upprymdhet, möjligtvis att Onkel Kånkel också skulle dra ett litet strå till glädjestacken, men som helhet vet jag inte om den är skrämmande eller bara ytterst olustig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska du gå på djupet så har ju hans syssling Stig Jägerskiöld gett ut 8 böcker i "Mannerheimsviten". Se http://www.antikvariat.net/RED178512.cgi

   Radera
  2. Och det glömde jag ju, naturligtvis kan det ju vara intressant att läsa hur han själv så på omvärden i sina memoarer

   Radera
 9. Tradition är nå ja håller hårt på... Onkel konkel 23/12 är nog 15år gammalt... Samma status som dragspel, Viggen och bäska droppar vid midsommar!

  Just julmust och gin groggen är intressant, enbärsdricka!

  //Philip

  SvaraRadera
 10. Philip , jag har fått lära mig att groggen går under namnet "tomtebrus".

  Ikväll blev det kortburk i verkstaden.
  Ett sedan lång tid stort problem löstes innan hemgång.
  Kände mig för slirig för att börja svarva och ändå så nykter att förstå att det var klokt att avstå...Moget.

  Lester , hur är det fatt ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elaka tomten är hemkört och julmust va?

   Radera