fredag 13 december 2013

En förhållandevis vanlig missuppfattning.

Häromdagen lyssnade jag som hastigast på P3´s Musikhjälpen då jag tycker att välgörenhet, i princip alltid, är behjärtansvärt.
I år är målet för insamlingen "Alla kvinnors rätt att överleva sin graviditet" vilket naturligtvis är en mycket god sak.
Så långt frid och fröjd.
En sak jag hörde under min lilla sticklyssning, och som naturligtvis retade mig i egenskap av den mest lättretade delen av befolkningen - dvs etnisk svensk man mitt i livet, var Sarah Dawn Finers uttalande om att vi i Sverige har en sån fantastisk tur eftersom nästan alla kvinnor övelever sin graviditet och den därtill hörande förlossningen.
Jag vill absolut inte låta någon skugga falla över den förtjusande Sarah men jag måste ändå tillstå följande:

Att kvinnor i Sverige i regel överlever sin graviditet och sin förlossning har absolut INGENTING med tur att göra!
Att vi kan åtnjuta en god vård i Sverige är ett resultat av bland annat ett sunt framtidstänkande, goda investeringar, ett tidigare intresse från staten gällande befolkningens väl och ve samt en massa andra saker. - Tur är naturligtvis inte en av dom sakerna.

Den som sitter med tid över kan såklart utforska den filosofiska aspekten gällande vad som bestämmer vilka själar som ska dyka upp i vilka kroppar, i vilka länder osv osv. I det sammanhanget kanske man skulle kunna lägga in parametrar som tur, men i den reella världen är tur ingenting som ska blandas in i övergripande uttalanden gällande hälsovård.

Min poäng är dock inte att Sara Dawn Finer säger ditten eller datten, även om det råkade vara så i exemplet, utan min poäng är att en hel del människor i det geografiska område vi kallar för Sverige tycks tro att vår tidigare välfärd och det en gång så välordnade samhälle vi åtnjutit beror på slumpen och att vi har haft tur. - Inget kan vara mer nonchalant eller enfaldigt än den uppfattningen!
Om den stinkande allmogen bara orkade slita blicken från Sportspegeln och istället bemödade sig att ta reda på vad svenska makthavare och det svenska folket sysslade med i början och mitten av 1900-talet, så kommer den normalbegåvade delen snart att förstå varför den tidigare nationen Sverige blomstrade fram till början på det andra årtusendet.
Visioner, ansvar, hårt arbete och förståelsen för att rättigheter och skyldigheter går hand i hand är några av de saker som gjorde att dåtidens hjältar slapp förlita sig på turen när det gällde ödesfrågor som landets framtid.

Den odisciplierade skulle naturligtvis finna anledning att brusa upp över denna samhälleliga flathet och den slumrande befolkningens oförmåga att förhålla sig till det ansvar som självklart ingår i avtalet om de medborgerliga rättigheterna.
Den disciplinerade vet att hans buller inte hjälper och han tvingas istället att sätta sin tro till turen...

8 kommentarer:

 1. Vad hände med partiet som värnade om samhället och arbetarklassen ?
  Idag ska vi värna om konsumtionen och dom som redan har fläsk.

  SvaraRadera
 2. Det lilla landet började dela ut 100000(!) uppehållstillstånd per år. Vips så var alla pengar slut för både arbetarklass och stat. Ingen märkte något förrän det var försent. Bara husvagnen rullar som den ska och man har nio tvkanaler och kan konsumera en massa skit helgen efter den tjugofemte så går allt annat obemärkt förbi.

  SvaraRadera
 3. Johan.
  Du verkar uppjagad... :)
  Förresten! Vad skulle kunna vara viktigare än att tattartermosen rullar klanderfritt till Böda!?

  SvaraRadera
 4. Ja du har rätt i båda fallen :-)

  SvaraRadera
 5. Tattartermos och mjuk byxa är lika självklart som stor stark och plankstek !

  Kram

  SvaraRadera
 6. "Ett tidigare intresse från staten"...
  Staten har tröttnat på många av sina tidigare intressen.
  Som tex, att kunna skicka upp jaktplan då ryssen brassar bombplan rakt mot militära mål i svärje.
  Fast, det finns ju ingen hotbild, så det är väl därför.

  SvaraRadera
 7. Och Reifeldt står och spelar we shall owercome på fiol medan huvudstaden står i lågor!

  SvaraRadera
 8. Stellan och Johan.
  Appappapp!
  Expressen går bananer och vips är mitt kabinett stämplat som en så kallad hatsajt.

  SvaraRadera