onsdag 11 juli 2012

Inte helt oväntat...

kom tävlingen igång lite senare än beräknat, delvis pga dålig planering, delvis pga juryproblem.
Innan start märktes det tydligt att det svenska laget var något decimerat jämfört med det finska, juryn gjorde dock bedömningen att det inte skulle komma att påverka resultatet över huvud taget, varvid startskottet kunde avfyras utan regulatoriska tveksamheter.
Som reglerna säger blandades först en lättgrogg och sen en starkare grogg av varje sort, dessa  inmundigades simultant och parvis i egen takt, för att få en så rättvis bedömning som möjligt. Groggvirket utgjordes som vanligt av Trocadero, i enlighet med det internationella regelverket.

Till att börja med gjordes en s.k. "etikett bedömning" - Vid denna bedömning vann Sverige solklart eftersom den svenska etiketten känns oerhört mer genuin än den finska dito, som f.ö. mest känns lite leksaksaktig - Helt själlös...

Nästa bedömningspunkt, "flaskkänsla", fick utgå eftersom juryn inte hade tillgång till den flasktyp som säljs av det finska monopolet, utan bara en s.k. smuggelbutelj i plast.

Så kom då smak och upplevelsemomentet, och där fick den mycket rutinerade juryn en hel del att bita i - Trots att dom tillhör den internationella eliten inom sin genre.
Till en början gick finnarna ut stenhårt. - Mycket frigjord kolsyra, fantastisk färg, som vissa ur juryn bestämt hävdade var något mörkare än svenskarnas bidrag. Smaken var också en verklig överraskning, även om den i jämförelse till den svenska stod sig ganska slätt.
Av den svenska sidan bjöds juryn på något sämre frigöring av kolsyra men färgen var fantastisk, smaken tog dessutom ett par steg förbi finnarnas något fadda och lite slätstrukna bidrag.

Så...
Sammantaget kan man konstatera att Sverige vann kampen ganska solklart. - Färgfrågan till trots, som delade juryn med ett rakknivssnitt.
Några av dom överhörda jurykommentarerna under kvällens övningar var:
- Finnen känns lite som någon form av ungdomsdryck, alldeles för lite spritsmak!
- Det känns verkligen att Svensken är 10år äldre än sin sämre kopia från Öst.
- Färgen på finnen gjorde mig yster men smaken tog ner mig direkt!
- Finnen är ju en perfekt tjejdryck! Eller om man bara vill ha nåt i strupen, istället för vatten...
- Den finska känns som Svensk godtemplardricka!

Slutligen juryns motivering till den svenska segern.
Efter år av svårigheter att kunna fokusera på egen tillverkning av ädelbrännvin, pga av den isande skräcken för en en eventuell rysk invasion, så har våra finska bröder och systrar på allvar klivit in i det charmoliserades finrum. En uppkomling som framgent kanske skulle kunna tampas med storebror om den ärofyllda Boréska guldmedaljen, men i nuläget känns produkten mer som en frisk fläkt med mycket ambition, än den rejäla dryck en riktig mahognygrogg måste baseras på.
Så, efter ordentligt övervägande, om än under enkla förhållanden, så har juryn enats om att 2012års Boréska guldmedalj i mahognygroggsbas kommer att tillfalla Sverige och dess Eau De Vie.- Detta pga dess väna, men ändå lite grova charm, dess traditionskänsla och inte minst den fantastiskt välbalanserade smaken.










12 kommentarer:

  1. Så tyypiskt, skrev om en liknande incident i Dublin. Läs här

    Hade man istället använt en trestjärning (ser att svennen iaf var tvåstjärnig) istället för en enstjärning, lagrad på plastflaska, så hade det varit annat ljud i skällan.

    Härmed förkastar jag tävlingsresultatet och kräver att det regelvidiga testförfarande kriminaliseras.

    Grades
    Most cut brandies are graded by the relative amount of brandy it contains. Grades are represented by stars.

    0 stars, almost no brandy at all, only some bringing color to the grain liquor.
    1 star, one third (1/3) of brandy
    3 stars, three fourth (3/4) of brandy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detta initialtest kommer att följas upp, under lika rigorösa former, så fort jag kommer över en flaska Jaloviina av bättre kvalitet. Det är dock inte helt enkelt eftersom en sådan måste inhandlas på Alko...
      Att resultatet skulle bli ett annat håller jag iofs som osannolikt, men man vet ju aldrig.
      Vad det gäller testförfarandet så är hela testet utfört under överinseende av det Internationella Mahognygrogg Förbundet - IMA - Och jag ser därför ingen anledning till att misstro det resultat som fallit ut.

      Som regelverket säger, saxat ur §7a:
      "...om någon av parterna inte har intresse eller möjlighet av att närvara i den grad en total bedömning kräver, äger juryn all rätt och skyldighet att tillgodogöra sig information och fakta gällande den bas som bedömningen är kopplad till.
      Om logistiska eller tillverkningsmässiga problem föreligger så till vida att rätt kvalitet inte kan vara på plats vid utsatt tid för bedömning, äger juryn rätten att tillskansa sig den av tillverkaren, mest representativa basen som marknaden invid provningsplatsen har att erbjuda."

      Radera
  2. Föreslår att kategori reklaminslag tas med i bedömningen när testet görs om, rätt och riktigt.

    SvaraRadera
  3. Föreslår dock att reklamen isof förstås av bägge parter, vet inte riktigt vad han säger man arbetsdag snappa man iaf upp :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, inte vet jag riktigt jag heller men ungefär

      - bra brännvin dethär
      - ska vi ta lite soppa idag
      (lite "lost in translation"...)
      - nej, vi har ju båda två, arbetsdag i morgon.

      Radera
    2. Jag såg inte att "reklaminslag" var en länk. - Jag ber om ursäkt för detta och lovar bot och bättring.
      Finnar är ju bra på att vara grova och rövaraktiga.
      Jag noterade dessutom att reklamen gällde den enstjärniga varianten...

      Radera
    3. Tycker att det var riktigt underfundigt med djävulen som lockar till fest...

      Sen kanske "reklamen" är uppfunnen i Sverige som gissningsvis en stor del av den reklam som visas i Finland är.

      Finnar kan verka lite "opolerade" i den sofistikerade och världsvane svenskens ögon. Rycktesvis var det väl svenskar som skakade ner de första finnarna ur träden, kristnade dem och gav dem ett eget skriftspråk.

      Sen när det hettade till fick dom hämta soldater östefrån ifall dom skulle ha några som dög till något. Och hade man inte, i huvudstaden, misskött sig så gruvligt så hade den östra delen av riket kanske funnits kvar.

      Åter till ädelbrännvinet. Naturligtvis används enstjärnigt i filmen, den är lenare att halsa. Skall man nödvändiogtvis fjomppa sig med lemonad i, så skall det vara mera rubusta grejor. 3-stjärnigt brukar även fungera ypperligt som fiskesup i fjällen, när det skall vara stärkande och styrkande.

      Radera
  4. www.tegalob.com
    Där hittar du 3 stjärnig Jaloviina

    SvaraRadera
  5. Grattis Sverige!
    Jag visste att vi skulle hålla hela vägen!

    SvaraRadera
  6. Härligt med en sport man kan relatera till! Och jag är tämligen säker på att Sigge Furst(va fan finns inte tyskt y på tangentbordet för?), Douglas Håge, Thor Modén och dom andra pilsnerfilms och groggverandahjältarna ler stort i sin himmel i förvissningen att deras arv lever vidare. Det är, för att citera ovan nämnde Sigge, Rajrajtadidattirajraj...

    SvaraRadera