söndag 28 april 2013

Projekt BUSE del 4.

Morgontimmarna bjöd på grovkapning av avtryckare och hane, finfilningen av bitarna tänkte jag spara till något lite mer högtidligt tillfälle.
Något senare blev det fortsatt bearbetning av erotisk 7075 som för övrigt är ett klockrent material. - Inget kladd och jävelskap utan bara trevlig och avslappnad avverkning.
Såklart gick det åt helvete när jag skulle borra hålet för pipan. Från början tänkte jag borra hålet i svarven men fick plötsligt den brillianta idén att köra hålet i fräsen i stället.
Självklart blev hålet två tiondelar ocentrerat och ur vinkel, min karriär var för ett ögonblick över...
Efter att ha förbannat min oduglighet en stund skickade jag in "piphuset" i fyrbackschucken och svarvade upp hålet en smula - denna gång blev slutresultatet bra, eller det blev åtminstone centrerat och i vinkel i alla fall.
Det största problemet med hålets ursprungliga beskaffenhet var det tog lite extra tid i anspråk; tid jag inte hade; och mitt hemman började förfalla, samt att jag missade en fika med en av mina favoritfamiljer som ämnade förära mitt hemman med ett besök under tiden jag var borta.

Nu passar tyvärr inte den ursprungliga pipan riktigt längre, så den stunden av tillverkningsglädje var tvivelsutan bortkastad. Att tillverka en ny pipa är såklart inte jämförbart med raketforskning, men efter min tidigare malör måste den numer bearbetas till en betydligt mer udda diameter än den tidigare så jämna och fina diametern, tolv millimeter utv.

Nu när jag tänker på hur vackert det var att brotscha upp 11,8mm till 12,0mm med en fast brotsch, en fräs och lite T-dojja så rullar det en, av vällust orsakad, tår nedför min kind. Att sedan tänka på när jag ruinerade den klanderfria ytan med att tvingas svarva upp hålet till dryga 12,5mm, späder naturligtvis på vätan med ett par sorgetårar.

En del av min själ dog tillsammans med det där 12mm hålet...

3 kommentarer:

 1. Det tar sig sa mordbrännarn !

  Har Svante Nilsson hört av sig angående en större serie ?

  Jag kom just på att jag har en vän som sysslar med gravering på lediga stunder...

  SvaraRadera
 2. Fy satan va ball! Trist med pipan, men om det kan vara till nån tröst så ter det sig exakt likadant när jag mekar eller bygger.
  jag förstör allt från tankar till förbränningsrum, tillverkar dubbla vänstersidor och dylikt. Det sägs att bästa sättet att jobba fort är att jobba långsamt, men jag har aldrig ro att prova.

  SvaraRadera
 3. Fan vad ballt!
  Bygga en egen handkanon är ju riktigt smart.
  Inga nummer som ska in i statens pärmar, bara att panga på skogsburk bäst man vill.
  Var beställer man?

  SvaraRadera