torsdag 14 mars 2013

Alltså Aftonbladet...?

Eftersom mitt ekonomiska oberoende har tagit en radikal vändning under den senaste tiden kan jag, för tillfället, inte vältra mig i något mer eller mindre mentalrehabiliterande projekt. Av den anledningen roar jag mig, istället för att vara i garaget, med att läsa ut internet.
Under resans gång har jag snubblat över den ena märkliga händelsen efter den andra, en av dessa händelser är eftermälet i och med Hugo Chavez´ död.
På den "oberoende socialdemokratiska" kvällstidningen Aftonbladets kultursidor, hittar jag en artikel skriven av Kalle Holmqvist med anledning av Hugos frånfälle.

Kalle inleder med att deklarera att han minsann tänker sätta upp en bild på Hugo på sitt kylskåp, nu när denne är död så tycker han att personkulten kring honom är ok - till skillnad mot den personkult som riktas mot levande människor. Den tycker Kalle enbart är osmakligt.
Fortsättningsvis så består Kalles artikel av en förhållandevis lång hyllning till Hugo Chavez och dennes gärningar och avslutas med att påpeka det stora i Hugos politiska tillvägagångssätt.

Artikeln finns HÄR för den som vill läsa. - Jag förutsätter naturligtvis att den politiskt upplyste kabinettbesökaren inte vill något hellre.

Att Kalle hyllar Hugo Chavez är egentligen inte konstigt. - Den radikala vänstern har många strängar på sin lyra och en av strängarna används, i princip bara, till att hylla mer eller mindre diktatoriska ledare som, uppklädda i sina finaste paraduniformer, söker locka den fattiga pöbeln med bröd och skådespel.
Huvudpersonen i Kalles artikel var ju väldigt nära lierad med de båda frihetskämparna Fiedel Castro och Evo Morales. - Två herrar som sannolikt kommer att få trängas med Hugo på Kalles kylskåp den dagen dom vandrar vidare, Kalle tycker ju, som jag nämnt tidigare, att personkult som riktas mot levande människor är osmakligt. Intressant är dock att Kalle inte tycks tycka att ledare som bryter mot mänskliga rättigheter är osmakligt.
Vidare har Hugo haft nära samarbeten med andra länder, som likt Castro, har haft stort fokus på demokrati och mänskliga rättigheter - te.x Iran och Vitryssland...

Nu till det konstiga.
Hur kan "oberoende socialdemokratiska" Aftonbladet låta Kalle få en sida i deras tidning?
Kan det vara så att chefredaktören för en gångs skull kände att han ville leva ut sina innersta tankar?
Eller var han inte tillräckligt uppmärksam på att Kalles artikel skulle komma att framställa den "oberoende socialdemokratiska" tidningen i en dager som är mer äkta än någonsin?
Han kanske bara utgick ifrån att det ändå inte är någon av kultursidornas läsare som är nyktra, och skulle dom vara nyktra så skulle dom nog ändå bara rätta till baskern, ta ytterligare ett halsbloss på den oskattade filtercigaretten, tänka på gärdesfesten och nicka samtyckande med Kalles artikel?

Ja, inte fan vet jag, men att den "oberoende socialdemokratiska" kvällstidningen Aftonbladet är den radikala vänsterns absolut största bulletin, ja det är tvivelsutan.
Det föranleder den numer klassiska frågan om varför det är okej att hylla vänsterdiktaturer/vänsterdiktatorer medan det är strängeligen förbjudet att hylla högerdiktaturer/högerdiktatorer? Eller förresten, det är ju inte okej att hylla någon diktatur, teokrati, monarki, eller något annat statsstyre som slutar på -ati eller -arki, OM det nu inte skulle vara långt ut till vänster på den politiska skalan.

Det är som morsan alltid har sagt:
-Det kan inte vara roligt jämt.
I och för sig tror jag mig kunna ana att det kommer att bli roligare att leva och verka i Venezuela från och med nu...

Den som tycker att det verkar passande kan ju skriva ut bilden och
sätta den på kylskåpsdörren.



9 kommentarer:

  1. Är inte så påläst i ämnet men jag trodde nog att han inte var den värsta av skitstövlar man hört om...
    Han har ju inte tagit precis alla oljepengar själv, även om han säkert tagit det mesta har ju dom fattiga fått ett par spänn.

    Komunisten.

    SvaraRadera
  2. Jag tror inte att han har tagit några pengar alls, jag tror heller inte att han var ond.
    Däremot tror jag att han var inkompetent och slarvade bort pengar. - Men visst fick dom fattiga en skärv.
    Dom fattiga får ibland en skärv även i dom länder som inte styrs av ultrasocialister...

    SvaraRadera
  3. Ännu mindre påläst men man undrar ju ifall han hade all alla hästar i stallet.
    Eller visste han något...

    http://www.dn.se/nyheter/varlden/chavez-anklagar-usa-for-att-ge-ledare-cancer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Både Hugo och Fiedel stod ju för stor muntration då dom jävlades med USA på både tokiga och kloka sätt.
      Vem minns te.x inte när Fiedel erbjöd 1000! läkare och Hugo erbjöd bensin till "det amerikanska folket" efter Katrina? - Folket kunde ju inte rå för att deras land styrdes av Djävulen...

      Radera
    2. Off topic, men du är ju påläst.

      Hur kan USoA ha ett koncentrationsläger i ett land som dem uppenbarligen inte är kompis med...? Är det ingen in världssamfundet som funderat på detta?

      Jag menar, Tysklad får ju lida fortfarande för vad en stolle ställde till med för snart 80år sedan men vissa länder kan hålla på utan åtgärd?

      Radera
  4. Jag hade en äldre bekant som aldrig kallade Aftonbladet för något annat än "Blindskrifta". Jag tycker nog att hans namn på blaskan bara blir mer och mer sann.
    Vad gäller Hugo så tror jag nog att han var ärlig och menade väl, problemet är ju bara att teori och praktik verkar väldigt svårt att förena där ute på vänsterkanten. Det verkar ju som om det alltid blir fler och fler som behöver ta emot "skärvor". Fast det är klart, hur skulle det gå för proletäriatets diktatur om proletäriatet försvann och blev välmående: Ingen diktatur och ingen motståndare att förklara sitt armod med. / Acke

    SvaraRadera
  5. Inkompetent och slarvar bort pengar låter mer som vilken politiker som helst än en diktator...

    SvaraRadera
  6. Du har helt rätt Erik.
    Men min poäng var inte att visa Hugo Chavez som en ondskefull diktator eller att alla politiker till höger om mitten är förträffliga, min poäng var att Aftonbladet hyllar en vänsterradikal ledare som trots goda förutsättningar enligt expertisen inte fört Venezuela framåt utan snarare bakåt.

    SvaraRadera
  7. Aftonbladet (eller Expressen)har ju inte mer status eller sanning än Mad som man ju läste på sjuttiotalet.

    Lester, det här internet kan man ju hoppa över ett par kapitel om man vill, tex Aftonbladet och liknande.

    Vill inte förmana endast upplysa.

    Adjö.

    SvaraRadera