söndag 19 februari 2012

All kunskap mänskligheten behöver.

Nordisk Familjebok, Uggleupplagan. - Konversationslexikon och Realencyklopedi.
Detta verk, som utkom i 38 volymer (plus dom lite mindre vanliga tilläggen som undertecknad har ynnesten att ha inkluderade i sin samling) mellan 1904-1926, innehåller ca. 182 000 uppslagsord och anses vara Sveriges mest kompletta uppslagsverk.

När jag för ett tag sen gick förbi hyllan där böckerna står, så kom jag att tänka på hur tillvägagångssättet när det gäller att skaffa sig information och kunskap har förändrats under årens lopp.
När mina fantastiskt vackra Nordiska Familjeböcker i halvfranska band trycktes, så var ju uppslagsverk en av dom få vägar en "vanlig" människa hade till information gällande specifika händelser, företeelser eller likn.
Jag antar iofs att "Uggleupplagan" kostade en ansenlig slant på den tiden den var i ropet, således hade kanske en "vanlig" människa ändå inte tillgång till informationen som böckerna har att erbjuda...

Nuförtiden så är ju i princip all information, iom internets intåg i folkhemmet, tillgänglig för alla. Och just det faktum att den är så lättillgänglig gör att folk inte längre verkar bry sig om att lära sig nåt, eftersom "man ändå kan kolla på nätet om man skulle behöva veta nåt." (Allt som står på internet är ju alltid med sanningen överensstämmande...) Dessutom finns det en fallgrop i att allas röst väger lika tungt på nätet eftersom man inte kan göra en personlig bedömning av om personen bakom texten är kunnig inom det aktuella ämnet eller inte.
Följderna av att det ovannämnda händer, är att folk inte tillgodogör sig kunskap, istället samlar dom på information eller vad dom tror är faktisk kunskap eftersom dom har läst det på nätet. Lite samma sak som att man inte behöver kunna matematik eftersom "min smartphone har ju miniräknare med alla features och appar för alla upptänkliga formler"
Folk som är genuint intresserade av kunskap i olika ämnen blir naturligtvis inte berörda av den rådande samhällsutvecklingen eftersom dom i regel har en brinnande entusiasm för just sitt gebit, men den stora massan, som förr i världen hade goda grundkunskaper i de flesta ämnen och en god allmänbildning tack vare att dom fick lära sig saker på riktig kommer ju i framtiden vara som en skock får som inte kan ett djävla dugg om internetuppkopplingen råkar gå ner. Tragiskt!
Naturligtvis så kommer ju den typ av kunskap som te.x. ett praktiskt arbete kräver, inte att rinna bort eftersom den är ett måste för folk att tillgodogöra sig om dom vill ha ett jobb.

Summa summarum.
Internet är enormt bra, men helt själlöst och kan vara rent av dåligt om det används på fel sätt. Dessutom föreligger det risk för s.k. "Musarm" om man slarvar med ergonomin och musarm måste ju vara en av dom absolut töntigast benämnda  åkommor man kan lida av!

Uppslagsverk (om dom är gjorda under rätt årtusende) är ju kanske inte bättre än internet alla gånger, men dom är fan så mycket schuckrare att titta på/i och dom pryder ju ett hem på ett sätt som är alldeles fantastiskt.
Jag tänker inte försöka beskriva känslan av att titta i, läsa i eller hålla i en bok som har varit med i över hundra år, på nåt djupare sätt än att det faktiskt känns väldigt, väldigt trevligt.

Jaja, eftersom jag förmodligen är för konservativ för mitt eget bästa så borde jag inte uttala mig alls om detta, det är jag fullt medveten om, men eftersom jag dessutom har dålig självdiciplin så gör jag det ändå.
En skön fåtölj, ett behagligt rökverk, en lättgrogg på Eau de vie och Pommac samt ett ord som tarvar ett uppslag i NFB. - Kan det bli mycket mulligare äm så utan att man blandar in mekanik eller gamla fordon?
Antingen  fattar man direkt eller så fattar man aldrig.



4 kommentarer:

  1. Där blev det allt självmål.

    - är det skiljnad på vilket media kunskapen är samlad i. Dvs. kan den mera som har hittat böcker på loppis eller sökt informatinon på internet. Den som bemödat sig att samla eller köpt en av någon annan sammanställd "batch" där det gäller att leta.
    - nerladdad information, från internet kan man läsa även om internet är nere
    - Är det alltid sanning som står i en bok?
    - en dator kan vara rätt fin att titta på den oxå (den uinx dator som står i glasmonter på Museum of modern arts i NY, t.ex. Designad av Andy Warhol, tillverkad i Sollentuna)
    - och dricka grogg och skriva på internet går alldeles förträffligt. Härmed bevisat.

    SvaraRadera
  2. Det borde inte vara skillnad på olika media, men poängen är att idag kan folk i gemen inte skilja på information och kunskap.
    Om man är engagerad så kan man ju naturligtvis lära sig saker via Internet, men problemet är att eftersom människor är lata så skiter dom i att lära sig eftersom information i ämnet finns på nätet, förr i världen var det mycket bökigare att tillskansa sig information därför tror jag att man var mer intresserad av att lära sig saker på riktigt.
    Jag vet inte om du är bekant med uttrycket "Källhänvisningar" - Det är iaf nåt som, såvitt jag vet, alltid förkommer i den typen av tryckta faktaböcker som jag antar att du syftar på, men sällan förekommer i forum av olika slag på nätet.
    Om allt som står i en bok är sant kan jag ju bara spekulera i och det håller jag mig för god för, däremot kan jag konstatera att det inte är lika lätt för den totalt inkompetenta pöbeln att skriva och ge ut böcker som det är att uttala sig och vara experter på nätet.

    Jag kan naturligtvis ha fel? - Nån gång ska ju vara den första, men självmål. Inte ens nära! Inte vad jag kunde se iaf... Hahaha

    SvaraRadera
  3. Källhänvisning e bra men det gäller att inte falla i källan, hö hö. Kritiskt tänkande eller vad man skall kalla det gäller, speciellt när det gäller lättillgänglig information.

    Håller med om att internet är "förrädiskt". Det verkar finnas en övertro på t.ex. wikipedia. Man tar det som en sanning utan att ens ha kollat uppdateringshistoriken. Speciellt som vissa "historieförfalskare" verkar att satt i system att modifiera sanningar. Kan läsaren flera språk så syns det snabbt att det på vissa ställen skiljer markant.
    .
    Men så böckerna. Ett exempel, ta inte en gammal svampbok och använd den som sanning. Vissa svampar har efter 15år gett plats för nya skribenter. Tro inte heller att jorden e platt även om det säkert fanns "källhänvisningar"...

    SvaraRadera
  4. Tomato Tomato. Det känns som om du har förstått min poäng iaf...

    SvaraRadera