lördag 25 februari 2012

Fredagstipset.

Eftersom Fredagar som bekant är dom charmigt alkoholiserades afton, så tänker jag bjuda på ett lättlagat Fredagstips. - Lättgrogg.

En Lättgrogg tillagas genom att man tar 2-4cl starksprit (3cl är optimalt) Det kan vara både färgad och vit, okryddad sprit. Spriten blandas sen med ca 30cl läskedryck, te x. Sockerdricka, Trocadero osv.
Vips! Lättgroggen är klar att avnjuta.Observera att en Lättgrogg ALLTID är befriad från is, frukt,sugrör och annat larv. Njut gärna en cigarill eller ett pipstopp till för ökad trivsel.

Några populära exempel på Lättgroggskombinationer är:
-Eau de vié och Sockerdricka eller Vichyvatten
-Star Gin och Pommac
-Renat och Sockerdricka (populärt även kallad Silvergrogg)
-Whisky och Soda
-Renat och Champis (en variant på en Mahognygrogg)

Även moderna groggar - eller drinkar som ungdomsmänniskorna säger - kan vara Lättgroggar om förhållandet mellan sprit och läskedryck är dom rätta.

Anledningen till att Lättgroggen över huvud taget finns är den gamle liberalen och livmedikusen Ivan Bratt. Den lite mer upplyste läsaren är naturligtvis redan medveten om att Ivan Bratt är farfar till Peter Bratt som vi ju känner som en av de huvudåtalade i IB affären, samt som upphovsmannen till den s.k. "Geijeraffären".
Ivan Bratt var mannen som genom att permanentera motboken som ett lindrigare alternativ till det totalförbud mot rusdrycker som röstats ned i folkomröstningen 1922, ordnade så att Göteborgssystemet kunde övervaka den inköpta ransonen av alkoholhaltiga drycker. Detta var alltså en metod att få ner den totala alkoholkonsumtionen. Lite lustigt i sammanhanget är att motboken till en början bara gällde sprit, då man ville stävja alkoholism, fylleri och våldshandlingar. Vin kunde en motboksinnehavare i princip köpa hur mycket som helst av eftersom det inte bidrar till alkoholism, fylleri och våldshandlingar...
Man delade naturligtvis inte ut Motböcker hur som helst, tilldelningen styrdes av kriterier som te x. ålder, kön, inkomst och social status. En arbetslös hade inte en suck att få nån tilldelning, även gifta kvinnor och yngre människor i allmänhet hade nog problem med att få tilldelning.
Eftersom läget var som det var under motbokstiden så fick man inte köpa sprit hur som helst när man var på lokal, utan man fick köpa 3cl sprit utblandat med läskedryck eller soda. Det gick dock att köpa två stycken Lättgroggar på samma gång (dubbel Lättgrogg). Senare kan reglerna ha ändrats till totalt 15cl sprit, därav uttrycket "Två vita och en brun" som syftar på två Renat och en Eau de vié a´ 5cl styck.
Man kunde heller inte beställa in enbart dryck utan man var tvungen att samtidigt beställa in något i matväg, krogarna kom då på idén att servera den berömda "Silltallriken som åkte in och ut" tillsammans med spriten.
Skrönan om silltallriken tillkom förmodligen eftersom "Tvångsmaten" sällan förtärdes utan bars ut i samma skick som den kom in.
Motboken är ett Svenskt fenomen som skrotades 1955. - Ivan Bratt vek däremot inte upp toffelspetsarna förrän ett år senare...
Min första motbok.

Ivan Bratt - Stora pappa Motbok.



4 kommentarer:

  1. Det var bättre förr?

    http://www.tradera.com/fin-ovanlig-bordstandare-med-spelverk-itt-corona-auktion_302300_149429597

    http://www.tradera.com/gammal-rakhyvel-med-etui-gilette-aristocrat-auktion_2931_149940968

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var bättre förr. Och mer estetiskt tilltalande...

      Radera
  2. Förresten grogg, via en annan blogg klickade jag på ditt namn. -Juste bild! Skapligt skadad... Hahaha! ;-) Ädelbrännvin, jo jag tackar...

    SvaraRadera
  3. Ännu ett bevis på att det var bättre förr?

    http://www.pacificbliss.com/images/mock%20debate/Underwear--Proof-of-Global-Warming.jpg

    SvaraRadera