torsdag 4 juli 2013

Internationalism och Nationalism. - Två vitt skilda källor till spontana glädjeyttringar.

 ”För vår tid är internationalism en avgörande utgångspunkt. Vad framtiden i dag kräver av nuet är främst att över gränserna vidga den idé om solidaritet och samverkan, som så starkt funnit gensvar hos enskilda nationer. Vår främsta nationella strävan bör vara att i praktisk gärning söka förverkliga idén om frihet och trygghet mellan folken. Men internationalism betyder utjämning och inte likriktning. Den förutsätter för att kunna vinna styrka en respekt för människors särprägel och folks identitet. För att kunna leva måste den kunna låta leva. Nu flyttar människor i växande antal över gränserna. Vi har i Sverige stora grupper av invandrare, som på många sätt kan berika vårt samhälle. De vill finna en förankring i det svenska samhället, samtidigt som de vill värna sin särprägel och sin kultur. De vill bryta isoleringen men ändå behålla sin identitet. Vår förmåga att kunna förena en öppen attityd till invandrarnas inväxande i det svenska samhället med en respekt för minoriteternas villkor och rätt, blir ett mått på hållfastheten i vår internationalism.”

Jag tänker inte kommentera det ovanstående med annat än att det är Olof Palmes ord.
Undrar om han hade använt samma retorik idag om han levt?


För att skapa balans i mitt kabinett vill jag även passa på att citera det gamla högerspöket Rudolf Kjellén, vilken uttrycker sig aningen mer kärnfullt och koncist.
Kjellén å andra sidan, hade sannolikt inte klarat sig undan solidaritetens fanbärare med enbart en retorisk justering.

”Antag å andra sidan, att hela svenska nationen bleve fördriven eller utrotad av en fiende, så att Sveriges land finge bära en ny nation – skulle man då kunna säga, att det var Sveriges röst som hördes uppifrån halvön? Naturen funnes kvar och vore väl sig lik, men den hade fått ett nytt människomaterial att inverka på; fosterlandets andra element, folkanlaget, vore borta, det nödvändiga sambandet mellan folk och land hade blivit upplöst på andra sättet. Sverige kan lika så litet leva med ett nytt folk inom sina gamla gränser som med ett nytt territorium åt det gamla folket. Dess begrepp är alltid åt en sida etnografiskt tillika.”


Vilket av dessa två citat som äger syltan är naturligtvis upp till var och en att avgöra...

12 kommentarer:

 1. Svårt val det här...
  Palme lyckades ju fantastiskt bra med det som han tog sig för, dessutom är jag ju arbetare, och solidaritet är ju bra och så...

  Äh, jag väljer Palme av gammal vana!

  SvaraRadera
 2. Stellan.
  Jag sätter en pinne på Olof å dina vägnar.
  Själv tycker jag om att andas så jag väntar på ett Birger Schlaug citat...

  SvaraRadera
 3. Haha, Stellans kommentar får mig att tänka på en till oss gemensam bekant med visst tycke för öl och gamla 2-växlade Sachs-motorer (skulle ju kunna vara vem som helst, med den beskrivningen).
  Han röstar alltid på sossarna, för det gjorde hans far på sin tid.
  Han har även alla sina försäkringar i Folksam, för det hade hans far på sin tid.

  SvaraRadera
 4. Livet är lättare i Finland. "I Finland är Kekkonen president, honom väljer vi vart fjärde år...." (ur en skoluppsats)

  SvaraRadera
 5. När Palme dog så störtade min tjejs farsa in i rummet och vrålade JAAAAAAA...Palme är död ! Efter det tog vi hans bruna Mercedes och åkte på Hot rod show. Radion spelade tråkig musik så jag fiskade upp en kassett med The Clash ur bröstfickan som han glatt spelade. Vilken jävla dag, både sött och salt.

  SvaraRadera
 6. Med risk för att bli kallad gråsåsse och utan att någonsin röstat på sossen lägger jag också min röst på Palme.

  Tycker att det skulle kännas bra om jag fick komma in hos grannen om min stuga brann. Sen kan jag givetvis inte lägga upp träskorna på teakbordet och säga att jag brukade göra så hemma...

  SvaraRadera
 7. rocket.
  Det är en ynnest att få uppleva dig, om så än bara i text!
  Naturligtvis är Olof Palmes död en skamfläck i vår nations historia, men att fördöma statsministermord, vilket den absoluta majoriteten av befolkningen förhoppningsvis gör, är inte samma sak som att delta i hyllningen av densamme.

  Hot rod show och sött och salt! - Ja jävlar vilken gentil slutkläm, extravagant fredagsformulering till jag tillstå!

  SvaraRadera
 8. Tack Lester. Jag har i vuxen ålder upptäckt att jag gillar ord men tyvärr så har jag problem med rättstavning...
  Jag tror att vi kommer att träffas i verkligheten,du kanske planerar att stila med Trajan på Hot-rod reunion ?
  En i mitt tycke fantastisk träff där man får se mycket tok.
  Nähä...Nu ska jag sleva snickerispackel.

  SvaraRadera
 9. Jerker.
  Jag instämmer helt i ditt resonemang ang. den brinnande stugan osv.
  Mitt inlägg var inte menat att förringa vikten av att hjälpa och skydda dom som är i behov av hjälp och skydd, min mening var att poängtera den milsvida skillnaden mellan uppfattningen att nationer bara är ett begrepp påhittat i syfte att försvåra implementeringen av den globala sörja det moderna samhällets makthavare gör sitt yttersta för att få till stånd, och den uppfattning som gör gällande att nationskänslan är en av dom viktigaste beståndsdelarna när det kommer till att skapa ett hållbart samhälle.
  Att isolera sig är inte vad jag menar, men att inbilla sig att hela jorden tillhör alla hur som helst och utan förbehåll är, enligt mitt sett att se på saken, helt absurt.
  Möjligtvis att det är en rimlig tanke ur ett filosofiskt eller omöjligt opartiskt perspektiv, men eftersom ingen av jordens invånare är opartisk så faller den tanken i praktiken.

  Hos mig skulle du få behålla träpjucken på...;-)

  SvaraRadera
 10. Som kommunism, vacker tanke, men praktiskt ogenomförbart.

  SvaraRadera
 11. Det tar jag som ett löfte Lester.

  Förstår vad du menar, svåra frågor.
  Synd att jag aldrig läste den där kursen i teoretisk filosofi som jag kom in på i min ungdom...

  SvaraRadera
 12. Stellan.
  Människor är ju i grund och botten skräp och utan förmåga att se saker ur ett längre och större perspektiv, det enda som är viktigt är att banken sänker räntan så att man kan låna upp lite mera flis på kåken och tjacka upp sig på mer sopor. således kan man inte som makthavare förutsätta att allmogen förstår sitt eget bästa. Till och med kommunisterna förstod ju det - att dom inte löste problemet på ett vettigt sätt är ju, med facit i hand, uppenbart.
  I det här fallet pratar jag naturligtvis om dom riktiga kommunisterna med Sovjet och Kina som förebild, den nya vänstersörjan verkar inte begripa ett förbannade dugg.
  Om alla länder jobbade på att få till en egen fungerande nation först av allt så skulle nog inte internationalismen vara, vare sig lika intressant eller lika ensidig.

  Menmen, vad vet väl en etnisk svensk mitt i livet om vad som är bäst när det kommer till att skapa goda förutsättningar för dom medvetslösa gräsrötternas leverne? Bäst är väl om dom folkvalda fortsätter att representera det svenska folkets åsikter, det har ju gått utmärkt dom senaste tjugofem åren och kommer sannolikt att gå som på räls även framöver.

  SvaraRadera