fredag 7 februari 2014

Ryssfredag!

Fredag igen.
Fredagens lyra är bestyckad med en ansenlig mängd strängar, och dagen trakterar naturligtvis sitt  instrument med självklar grace och fingerfärdig finess. En av melodierna ur aftonens repertoar är en tröstande visa vilken avser att låta den LO anslutne arbetaren få en stunds respit från sina mörka tankar...

Tankar om det "Rättvisa" och "Solidariska" i att skänka delar av den, ur egen svett och möda sprungna, fackavgiften till Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti. - En avgift avsedd att värna skråets bröder och systrar...
Tankar om hur ett hobbyprojekt kan ta över helt.
Tankar om varför det ens existerar ord som Genuspedagog, Könsmaktsordning, Feministlobbyist och en massa andra finurliga motsatsord till Jämställdhet.
Förmodligen kommer den LO anslutne arbetaren att döva dessa tankar genom att i vanlig ordning fly mot andlig ro och ett etylosande Nirvana...

För egen del har jag, trots mitt makalösa ointresse för sport, njutit av invigningen av de Olympiska spelen.
Den ryska björnen skäms inte för sig på något sätt! - Härligt.
Att den ryska björnen skulle kunna äta upp oss innan vi vet ordet av är jag naturligtvis medveten om, samtidigt inbillar jag mig att det ligger långt utanför dennes intresse eftersom det inte finns något här som björnen tarvar.
Eftersom Ryssland och indirekt dess yttersta företrädare Vladimir Putin nu är på tal, kommer jag osökt in på en fundering jag har haft ett tag.
Varför kritiseras Ryssland så sagolikt mycket för "antigay-lagen", som den felaktigt kallas i folkmun?

Den ordningsamme skulle till att börja med önska att saker kallades för sitt rätt namn och således berätta att det är en lag mot "Propaganda för icke-traditionella sexuella relationer för minderåriga"
Med detta gjort så kan man fortsätta...
Att rikta propaganda mot barn är väl principiellt förkastligt och inte nåt som är specifikt för Ryssland eller att propagandan är sexuell?
Eller tycker Svenska medier och politiska företrädare för folket att propaganda riktat mot barn är grunden för ett bra samhälle? Eller något som vi på den här sidan östersjön inte skulle kunna leva en dag utan?
Kopplingen mellan den populistiska kritiken och de utrikespolitiska och mediala uppkasten är inte helt solklara.

Att Ryssland uppfyller kriterier för att bli kritiserat inom en mängd områden är naturligtvis fullt möjligt, men det som primärt basuneras ut är kritik gällande lagen om "Propaganda för icke-traditionella sexuella relationer för minderåriga".
Dessutom vill den ordningsamme upplysa om att homosexualitet inte är förbjudet i Ryssland.

Att klimatet för homosexuella i Ryssland har hårdnat under senare år är naturligtvis mycket beklagligt, den allmänrådande åsikten bland upplyst folk borde ju vara att vuxna människors sexuella fallenhet är deras ensak och inget som ska vare sig straffbeläggas eller mötas av skepsis då det inte "drabbar" tredje man.
Men påståendet att en lag, som förefaller fullständigt verkningslös i praktiken, om förbjuden propaganda mot barn skulle vara boven i det dramat kan nog kultureliten småprata om medan den kläcker nya planer gällande utrotandet av det traditionella levernet istället för att försöka lura i allmogen att så skulle vara fallet.
Ett annat alternativ skulle kunna vara att dra igen käften angående andra länders förehavanden och istället koncentrera sig på det egna landets problem.

I vanlig ordning är gemene mans litterära stilleben gällande dryckesval samt färgglada levnadsteckningar mycket välkommet...

Moskvas Kreml

13 kommentarer:

  1. Härligt med fredag, även om helgen bär en del förvärvsarbete i sitt sköte så känns det ju alltid som lite av ett bokslut för veckans löneslavande. Att beskriva de ryska lagstiftningen som något som "förefaller fullständigt verkningslös i praktiken" är dock inget annat en direkt felaktigt. Lagen är så pass luddigt skriven att herr Bore under rysk lag skulle kunna straffas för uttalanden som: "den allmänrådande åsikten bland upplyst folk borde ju vara att vuxna människors sexuella fallenhet är deras ensak och inget som ska vare sig straffbeläggas eller mötas av skepsis då det inte "drabbar" tredje man".

    SvaraRadera
  2. Andreas.
    Att det skulle vara en direkt felaktighet är såklart din högst personliga uppfattning, men med tanke på din uppenbara insikt i den ryska rättsapparaten kan jag inte annat än att vika mig inför detta faktum.

    Den som är något mera hårdnackad än jag själv skulle kanske ha replikerat enligt nedan:
    Att bevisa att skrift som presenteras i kabinettet riktar sig mot barn är sannolikt svårt.
    Att bevisa att uttalandet du citerar är propaganda riktat mot barn är sannolikt väldigt svårt.
    Om detta trots allt skulle resultera i en fällande dom så är ju problemet inte lagen i sig utan snarare att det ryska systemet inte är rättssäkert, vilket ju är en helt annan fråga.
    Den hårdnackade kanske till och med hade påstått att det är lättare för hbti-rörelsen att gnälla på en enskild lag än på ett rättssystem eftersom systemet säkert är väldigt komplext och därför kanske kräver mer engagemang och efterforskningar att sätta sig in i inför eventuell kritik. När det gäller den enskilda lagen kan man ju logga in på Twitter och rasa mot lagen omedelbart efter att man läst rubriken om den på Aftonbladets löpsedel.

    SvaraRadera
  3. "Om detta trots allt skulle resultera i en fällande dom så är ju problemet inte lagen i sig utan snarare att det ryska systemet inte är rättssäkert, vilket ju är en helt annan fråga."
    Det är väl helt uppenbart att Ivan kan andvända sig av lagen väldigt godtyckligt, det är väl det som är problemet...
    Tror att det ryska rättsystemet är att jämföra med SJ när det gäller indevidens rättigheter.

    Det suger rysk hästkuk !

    SvaraRadera
  4. Jerker.
    Huvudet på spiken.
    Om Ivan vill sätta folk i fängsligt förvar så tillser han att det blir så - oberoende av lagen om "Propaganda för icke-traditionella sexuella relationer för minderåriga" och oberoende av kön eller sexuell läggning.
    Problemet är rättssäkerheten i Ryssland och inget annat. Att kritisera detta kräver dock lite mer på fötterna och är därför inte ett lika intressant mål som den specifika lagen om "Propaganda för icke-traditionella sexuella relationer för minderåriga".

    SvaraRadera
  5. Någon större insikt i den ryska rättsapparaten kan jag dessvärre inte skryta med, men jag har följt utvecklingen i svensk, engelsk och rysk media och har därigenom bildat mig en uppfattning om vad för avsikter man har med lagen.

    Med exemplet jag skrev ovan var förvisso inte tanken att det skulle vara begränsat till en blogg, utan mer att den skulle framföra vid en demonstration, debatt, insändare i en tidning eller liknande. En av de första som vart arresterad och dömd under lagen var en ung man som vid en demonstration bar ett plakat med texten (taget ur minnet) :Att vara homosexuell är okej och homosexuell kärlek är okej". Förvisso inte en exakt kopia av ditt citat men knappast något som borde reta upp någon, snarare är ju detta något som de flesta vettiga människor kan skriva under på. Budskapet på skylten kan ju knappast anses vara riktat mot minderåriga men resultatet vart en fällande dom.

    Om ett sådant budskap kan anses vara riktat mot minderåriga så borde det ju inte föreligga några hinder från att tolka ditt citat på samma sätt. Och att kommunicera ett sådant budskap via ett plakat på gatan eller via en blogg där man inte vidtar åtgärder för att hålla borta minderåriga (åldersgräns) så borde det ju inte finnas något hinder från att man får ett liknande utfall vid en rättslig prövning.

    Nu är väl knappast sängrökande motorentusiaster med obotlig fantomnostalgi de som i första hand ligger i skottgluggen, men om man leker med tanken att en rysk journalist, skådespelare, artist, politiker eller annan i Rysslands rampljus skrev något liknande på en blogg utan åldersfilter skulle det inte vara otänkbart att denne skulle hamna i klammeri med rättssystemet.

    Att fokusera sin kraft på en specifik kan ju förvisso vara på grund av ett det är lättare än att ta sig an än att ge sig på rättssystemet, men det kan ju också vara det man hoppas ska ge mest 'bang for the buck' i form av förändring.

    SvaraRadera
  6. Förresten till dricka ikväll vart det bara en enkel Mariestad Export i och med det stundande jobbet imorgon, men förhoppningsvis kan jag sväva ut med något festligare imorgon kväll.

    SvaraRadera
  7. Andreas.
    Min mening var inte att vara dryg vilket jag insåg att jag var i och med mitt uttalande om din insikt i det ryska rättssystemet.
    Självklart förstår jag din poäng och jag håller med om att det, när det gäller lagen i fråga, blir problematiskt när "propagandan" inte definieras, men oavsett detta så anser jag att problemet är långt större än enbart en lag som förefaller hbtr-fientlig.
    Mannen med skylten har fortfarande inte ställts inför rätta men framtiden lär väl utvisa om det blir så.
    Att fokusera på en lag är populistisk hyckleri och i min värld är det en utsago om att det är mer synd om bögen som får böta för att han paradåkt lastbilsflak i latextrosor, än om miljöaktivisten eller den politiske aktivisten som får fängelse för att han eller hon har svurit på en buss eller något annat hittepåbrott.
    Stora delar av den kritiska kören är inget annat än tunnelseende hycklare som fokuserar på det enkla och det populära istället för på det som är det riktiga problemet.
    En viktig sak i sammanhanget, om man nu pratar om lagen gällande "Propaganda för icke-traditionella sexuella relationer för minderåriga", är ju att mycket stora delar av den ryska befolkningen är FÖR den lagen.
    I enlighet med den demokratiska principen kommer lagar som stöds av en majoritet att röstas igenom och det kan tyckas märkligt att ifrågasätta den ryska befolkningens förmåga när demokratiregeln faktiskt uppfylls i det här fallet.

    Undrar vad ryssarna tycker om de brillianta förslag rörande hbts-fokus eller liknande som röstas igenom i det geografiska området Sverige?
    Som du säkert vet så låter sig varken medborgare eller ledande representanter för det geografiska området Sverige duperas av vad som anses vara oriktig kritik från andra nationer, även om det som röstas igenom här alltid har en betydligt mindre folklig förankring än vad den ryska lagen i fråga har och därför borde tas på betydligt större allvar än vår kritik mot ryssarna. - OM man nu ska tillämpa den logik som verkar vara den rådande hos dom som kritiserar lagen.

    SvaraRadera
  8. Drog nitlotten när det skulle bli dubbla skift på bygget, så jag kom nyss hem. På vägen hem så slog det mig att jag glömt gå på apoteket.... Så kvällens rusdryck blev två folköl och en halv whiskyslatt jag hade kvar i barskåpet. Men vafan då kanske man kan göra nån nytta imorrn istället. Mvh Jeppe

    SvaraRadera
  9. Det är skrämmande ofta som du skriver vad jag tänker. Konstigt nog så skrämmer inte det mig.
    Självklart drar jag en Oud Beersel, gudars dryck!

    SvaraRadera
  10. Givetvis är ett osäkert rättssystem ett jätteproblem och lagar som denna delvis är en produkt av detta i min mening. Det ju finns även lagar i Ryssland som begränsar yttrandefriheten för religionskritiker på liknade vis som är precis lika löjliga. Jag tror att den stora majoriteten är fullständigt införstådda med att Rysslands historia skiner mer än väl igenom i bland annat frågor om rättssäkerhet, så även de som är kritiska mot den aktuella lagstiftningen. Att mycket fokus läggs på just den här lagstiftningen finns det säkert många skäl till, bland annat finns det nog ett större intresse för HBT-frågor än exempelvis Rysslands inrikespolitik och hur politiska aktivister behandlas, men även ren populism. Detta gör ju dock inte kritiken mot lagen mindre riktig, endast skälet till kritiken från de som gör de på grund av populistiska anledningar.

    Även om Mariestads ölen bara var en till antalet igår så grumlade det minnet så pass att jag fick för mig att det redan delats ut en fällande dom i fallet mot mannen med plakatet. Fel av mig, även budskapet på plakatet var ju även något annorlunda än vad jag mindes. "Att vara homosexuell är okej och homosexuell kärlek är okej. Att misshandla och döda homosexuella är ett brott", var tydligen budskapet. Ska dock bli intressant att följa utvecklingen idet fallet.

    Att det finns folkligt stöd bakom lagen (närmare 90%) är också väldigt olyckligt, dock så finns det otaliga exempel då helt vidriga lagar och system som haft brett folkligt stöd genom åren. Sydafrikas ledare gjorde sig ju helt klart förtjänta av kritik från andra länder under apartheid på samma sätt som kritik mot Saudiarabien och dess behandling av kvinnor är helt legitim.

    Vetenskapen som gett oss så mycket har även gett oss insikten att en människas sexualitet inte är ett val, att kvinnor är lika kapabla till att köra bil som män och att det inte finns några anledningar till att diskriminera och/eller särbehandla folk beroende på deras hudfärg. Om Sveriges befolkning och ledande politiker börjar stifta lagar som går emot sådan grundläggande kunskap hoppas jag att kritiken från andra länder blir stor...

    SvaraRadera
  11. Ja just det, angående att jobba på röd dag! Som delägare i ett familjeföretag får man ibland rycka in och göra några slängar även på helger. Dock lyckades jag stävja arbetsdjävulen till den mån att det bara blev en halv dag i tjänst. Resterande dagen spenderade bland annat med en middag med familjen. Och även om fredagen redan flytt sin kos så hoppas jag att det inte är ett övertramp om jag även informerar om att när drinkvagnen i teak rullades fram, bar dess bricka ingredienserna för en välsmakande grogg bestående av Schweppes och Renat.
    God helg.

    SvaraRadera