torsdag 10 juli 2014

Vad händer med det geografiska området Sverige?

OBSERVERA!
OM DU TILLHÖR DEN GRUPP MÄNNISKOR SOM ANSER ATT ALLA FÅR TYCKA OCH SÄGA VAD DOM VILL SÅLÄNGE DOM TYCKER OCH SÄGER SOM DU, ALTERNATIVT ATT DU INTE ENS TYCKER ELLER SÄGER NÅNTING UTAN BARA UPPREPAR DET DINA EXTREMVÄNSTERLIBERALA IDOLER TYCKER ELLER SÄGER. - SLUTA OMEDELBART ATT LÄSA NU.


Om du däremot är en balanserad människa, med tillräckligt mycket intelligens för att kunna läsa en text och sedan bilda dig en egen uppfattning gällande dess rimlighet, är du varmt välkommen in i kabinettets dunkel.
-Varsågod att sitta ned, vi ska precis börja...

Yttrandefrihet är ett ämne som ligger eller åtminstone borde ligga många mycket varmt om hjärtat och många anser, på fullaste allvar, att alla människor SKALL ha frihet att tycka och yttra sina åsikter helt villkorslöst. - Oavsett vad dessa åsikter nu må vara.
Att nationalsocialister likväl som kommunister och andra -ister ska kunna hålla demonstrationer, ge ut tidningar eller uttrycka sitt hjärtas perception på annat sätt är så självklart att ingenting borde stå över den rättigheten.
Tyvärr är inte alla ense om den saken och även lagboken gör en hel del inskränkningar mot detta självklara instrument för demokrati och vidöppen debatt.

Lagen om hets mot folkgrupp är en av de åtgärder som vidtagits för att alla inte ska kunna yttra sin åsikt hur som helst.
HMF-lagen instiftades 1948 och hade från början som avsikt att förhindra spridning av antijudisk propaganda men har sedan dess utökats en hel del och innefattar nu långt mycket mer än den gjorde vid sitt instiftande.
En intressant detalj i sammanhanget är att etniska svenskar inte skyddas av lagen om hets mot folkgrupp. - Att det är en ytterst godtycklig lag är uppenbart och vän av ordning undrar naturligtvis vilka som utgör en grupp och vilka som inte gör det?

Den del av lagboken som behandlar detta säger följande:
"Den som i uttalande eller i annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning, döms för hets mot folkgrupp till fängelse i högst två år eller om brottet är ringa, till böter. 
Är brottet grovt döms till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år. Vid bedömande av om brottet är grovt skall särskilt beaktas om meddelandet haft ett särskilt hotfullt eller kränkande innehåll och spritts till ett stort antal personer på ett sätt som varit ägnat att väcka betydande uppmärksamhet. Lag (2002:800)."

Detta innebär att det är olagligt att i t ex en skrift uttrycka negativa åsikter om specifika kollektiv, vad som inte framgår är att man under den rådande rättsordningen kan dömas för brott mot lagen om hets mot folkgrupp även om man inte utfört någon av handlingarna som brottsbalken redogör för. - Ett exempel på detta är den här domen där en man döms för att ha haft nationalsocialistiska symboler på sin jacka medan han befunnit sig på allmän plats. Han har alltså inte gjort något konkret utan enbart befunnit sig på allmän plats samtidigt som han varit ekiperad på ett sätt som inte är förenligt med den fina svenska yttrandefriheten...

Den skeptiske frågar sig följdaktligen ett antal saker:
1. Hur kan den mannens klädsel överhuvudtaget utgöra ett hot värt att lägga skattekronor på?
2. Varför finns inga domar mot människor som burit tröjor, mössor eller märken med kommunistiska motiv? Dessa är betydligt vanligare inslag i stadsbilden än nationalsocialistiska motiv och borde därför generera avsevärt fler fällande domar. (Det kan väl aldrig vara så att kommunism anses vara något beundransvärt och fint i det geografiska området Sverige?!)
3. Om den skeptiske skulle promenera genom en stad/stadsdel i det geografiska området Sverige, som domineras av muslimer, samtidigt som han valt att synligt bära det kors han fått i konfirmationspresent - skulle han då kunna bli föremål för en anmälan om hets mot folkgrupp? Eller ännu mer absurt - om en präst i svenska kyrkan går med synligt kors genom samma stad/stadsdel i sitt yrke? Skulle JK kunna bedömma hans blotta närvaro i ett sådant område som ett brott mot lagen om hets mot folkgrupp?
4. Vad händer om någon skulle bestämma sig för att tatuera in ett hakkors i ansiktet? Blir domen slöja resten av livet? Livstids fängelse? Husarrest? Medicinsk borttagning av ansiktet?

Som den vakne förstår så raljerar jag men det finns ett betydande allvar bakom denna ansträngning.
Anledningen till att den här frågan bjuds utrymme i mitt kabinett är dels för att den är av mycket stor vikt men också för att jag idag läste något av det mest vedervärdiga jag någonsin läst.
Aftonbladet, Oberoende socialdemokratisk, skriver:

"Gatukonstnären och provokatören Dan Park häktades på onsdagsförmiddagen av Malmö tingsrätt, misstänkt för hets mot folkgrupp. Han anhölls på lördagen efter att polisen beslagtagit några av hans tavlor i samband med öppningen av en utställning i Malmö. Tavlorna skulle kunna strida mot lagen om hets mot folkgrupp.
Dan Park är tidigare dömd för brottet vid två tillfällen, bland annat efter att ha avbildat mörkhyade personer i hängsnaror."

Alltså.
En konstnär, som visserligen är en provokatör av rang, har en utställning på ett galleri och blir anhållen!? - Det är väl för helvete valfritt om man vill gå på utställningen eller inte!
Hur kan något liknande få förekomma i en civiliserad demokrati utan att dom som ska vara yttrandefrihetens förkämpar tar till orda? - Var är rösterna från andra konstnärer som borde förstå att nästa gång är det kanske deras tur att krypa in pga att deras alster inte behagat galenskapens lakejer?
Var är rösterna från kulturarbetare och journalister, vilka borde ha intresse i att inte fängslas därför att samhället övergått från att styras av lagar till att styras av maktens räddhågsna medlöpares känslor?

När "åsiktsbrott" blir ett vedertaget uttryck i media borde till och med den sömnigaste Svensson vakna upp ur sin dvala och faktiskt börja tänka på annat än ammorteringen på kåken och vilken husvagnsplats han helst skulle vilja ha på Böda.

Man har naturligtvis full rätt att tycka vad man vill om Dan Park och vad han gör (Och i det här sammanhanget utgör han enbart ett mycket bra exempel på ett fenomen som ligger långt ifrån den "yttrandefrihet" som dum-svensson tror att han åtnjuter) men han borde likafullt ha mandat att uttrycka sig inom ramen för sitt konstnärskap - särskilt om det sker inne på ett galleri.
Den som medverkar i sin samtid vet såklart att det finns fler uppmärksammade åtal enligt lagen om hets mot folkgrupp och det framgår med all önskvärd tydlighet att vi INTE är lika inför lagen.
En mycket bra debattartikel i ämnet finns att läsa här.

Personligen är jag inte en av dom som tillhör USA´s beundrarskara, trots det så finns det vissa ljusglimtar i de förenta staternas grundlagar - grundlagar som dom inte trixar med på samma sätt som man gör i det geografiska området Sverige...
I Rättighetsförklaringen i de förenta staternas konstitution är det det första tillägget som behandlar yttrandefriheten.

"Första författningstillägget (1791) behandlar religionsfrihet (förbjuder kongressen att etablera en viss religion framför en annan genom lag och skyddar rätten att fritt utöva religion), yttrandefrihet, pressfrihet, mötesfrihet och petitionsfrihet (rätten att påtala missförhållanden och föreslå lagändringar för kongressen utan risk för repressalier)."

I det här fallet är den stora skillnaden länderna emellan att i USA råder yttrandefrihet då dom inte instiftat någon lag som definierar vad som får yttras utan att falla utanför ramen för "frihet".
Självfallet är det inte tillåtet med uppvigling osv men dessa eventuella brott regleras enligt lag och inte i enlighet med känslomässig bedömning som i den svenska modellen.
En annan, icke önskvärd ingrediens i den svenska modellen är det överdådiga användandet av ordet "kränkning" som lett till att det numer är lika kraftfullt som ordet "rasist".

Den absurda lagen om hets mot folkgrupp borde inte bjudas utrymme i ett rättssamhälle.

8 kommentarer:

  1. Läser funderar hör ett sommarprogram med AnnaVon Bayern. Värt att lyssna på
    Per G

    SvaraRadera
  2. En ynka kommentar på ett inlägg som borde beröra varje vaken och levnadsintresserad människa väldigt djupt...
    Antingen har jag inga läsare eller så har jag bara läsare som inte vill säga varken bu eller bä - Lite mothugg eller en annan åsikt är väl det minsta man kan begära?!

    Och så Ullenhags jävla galenskaper som grädde på moset...

    SvaraRadera
  3. Lester
    Läser med förtjusning din blogg som tidigare varit mig okänd. Kan konstatera att ditt språkbruk här är mer exakt och begripligt.

    Rättssystemet i Sverige kräver nog en djup analys och det finns många och graverande exempel på nödvändiga förändringar. Det finns givetvis populistisk lagstiftning som lag mot barnaga. Tro nu inte att jag tycker man ska aga barn. Nä! jag som många andra tror på varje människas lika värde och då ska lagstiftningen gälla oss alla. Däremot så kan straffvärdet vara högre för den som agar barn. Men lagen om hets mot folkgrupp är det kanske i grunden inget fel på men…

    Våra grundlagar skiljer sig inte så väsentligt från de tio första författningstilläggen eller det som kallas för Bill of Rights. Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen är de bärande delarna i dessa frågor. Grundlagarna ska vara överordnade alla andra lagar.

    Brott mot vår allmänna rättsuppfattning eller samhällsmoral är reglerad i brottsbalken som 1962 ersatte straffbalken. Det gäller nästan alla brott mot både staten och mot tredje part eller huvudman. Det finns även andra lagar som Miljöbalken som överlappar Brottsbalkens regler. Brottsbalken är en tydlig sammanfattning av vad man inte får göra i Konungariket Sverige. Man kan säga att det är ett koncentrat av vår gemensamma moral. Brottsbalken är en bra lagsamling och håller även i ett internationellt perspektiv.

    Lagen (eller kanske mer korrekt – bestämmelserna) om hets mot folkgrupp är egentligen brottsbalkens 16 kap 8§. Läser man lagtexten noga så är det nog inget att egentligen yvas över eftersom den i likhet med första författningstillägget är väldigt övergripande och generell.

    Parentetisk betyder det faktiskt att religionsyttringar som aktivt förhindrar andra att antingen utöva annan tro eller avsluta utövandet av den sanna tron sin tro bryter mot den fundamentala och grundläggande yttrande- och religionsfriheten.

    Så här långt hade nog allt varit frid och fröjd och i stort så är det inte så stora brister eller fel i vår lagstiftning. Problemen uppstår när lagarna ska tillämpas. Rättstillämpningen i Sverige är allt annat än logisk och ur ett internationellt perspektiv knakar rättsstaten i sina fogar.

    När det gäller hets mot folkgrupp är det tydligt så att de finns en politisk ingrediens och ett mycket stort hänsynstagande till etablerade trosuppfattningar. Problemet med rättstillämpningen inom detta område är något som kallas för ”spridningsrekvistet”. Det är alltså ett rekvisit för rättstillämpningen som i detta fall kommer från en regeringsproposition. 1988 ändrades det så att det även kan anses vara hets mot folkgrupp om man uttrycker sådana tankar i en sluten grupp och 2002 omfattar lagen även sexuell läggning.

    Senaste proposition hittar du här: http://www.regeringen.se/content/1/c4/09/18/177a98a8.pdf

    I detta perspektiv är det nog lönlöst att angripa lagstiftningen utan den verkliga matchen kommer att bli mot rättssystemet och rättstillämpningen. Det finns andra ännu mer graverande brister i rättstillämpning och inte minst i rättsuppehållande och rättsvårdande myndigheters agerande. Att folk skiter att ringa polisen eftersom de inte har tid att komma om det inte handlar om grov misshandel eller mord är redan en vedertagen sanning hos de flesta men att rättsstaten bryter mot sina egna lagar har nog de flesta först börjat förstå efter ett antal uppmärksammade EU-domar.

    SvaraRadera
  4. Låt oss återgå till sagda Brottsbalk men denna gång till 9 kap som handlar om bedrägeri och annan oredlighet. I 5 § kan man läsa:
    5 § Den som vid avtal eller någon annan rättshandling begagnar sig av någons trångmål, oförstånd, lättsinne eller beroende ställning till att bereda sig förmån, som står i uppenbart missförhållande till vederlaget eller för vilken vederlag inte skall utgå, döms för ocker till böter eller fängelse i högst två år.

    5 § ändrades senast 1986 och skulle lagen haft allmän tillämpning skulle alla som bedriver verksamhet med SMS-lån och andra otidigheter suttit på vatten och bröd. Det värsta är dock att Skatteverket tar ut ett skattetillägg på 40 procent om du omedveten gjort ett fel i deklarationen och missar du att betala en trängselskatt med två dagar får du ett tillägg på 500 kronor. I en rättsstat gäller lagen även staten.

    Vi kan rada missförhållanden av detta slag och det värsta av allt är att de som är inom skrået i form av åklagare och advokater är mycket medvetna om denna rättsröta men det har blivit så vanligt att ingen längre bryr sig.

    Du kan skrika dig blå över lagstiftningens brister och tillkortakommanden men så länge rättstillämpningen är godtycklig och bra lagar inte används så kommer det opportunistiska utrymmet och de politiska besluten styra tillämpningen. Det tråkiga med detta förhållande är att det bara gynnar extremistiska rörelser och starkt bidrar till en onödig och orättvis främlingsfientlighet. Det öppnar också för ett angiverisystem och en rättsordning som innehåller omvänd bevisbörda. Allt det som vi kanske mer förknippar med operettregimer. Det tråkiga är att det heller inte är några överdrifter utan det förekommer. Lyckligtvis så finns det en kärna av moral i rättssystemet så nu måste vi se till att ta bort dem som inte har förstått sin uppgift.

    Eller vad sägs om att en svensk åklagare inte kan skicka en utredare till London för att förhöra Julian Assange. Är killen skyldig till brottet hade han i så fall redan varit här. Nu har i stället den Svenska rättsstaten förpassats i skamvrån.

    SvaraRadera
  5. För övrigt tror jag att många inte har modet att vädra sin innersta tankar. Kanske farbror staten kommer och knackar på dörren för att utreda personens vandel. Tyvärr har också den sunda oppositionen kidnappats av diverse konstiga yttringar med enkla och opportunistiska frågor på sin agenda.

    SvaraRadera
  6. Olle.
    Välkommen in i mitt kabinett. - Varsågod att sitta ned.
    Först av allt vill jag be dig att sluta ordbajsa.
    Ditt resonemang försvinner i en flod av verbal faeces.

    SvaraRadera
  7. OK!

    Här kommer kortversionen.

    1. Första författningstillägget är en del av grundlagen i USA. Brottsbalken i Sverige är en straffrättslig lag. I USA är det lite mer komplicerat eftersom det är en federation. Du kan inte direkt jämföra grundlagar med rättstillämpande lagar. Det finns betydligt mer korkade lagar i USA och rättstillämpande lagar är nog ännu mer diskriminerande, speciellt i vissa delstater.

    2. Angrip rättstillämpningen först. Att Dan Park häktades handlar mer om tillämpning och tolkning än om lagens innehåll.

    3. Förstår att ditt kabinett är som hos bonden. Ett skåp med fin sprit för sig själv och ett med finkelsprit för gäster. Kunskap gör skillnad Lester!

    Jag går nog och skiter någon annan stans!

    SvaraRadera
  8. "Kunskap gör skillnad!" - Utveckla gärna det utropet.
    Den osäkre skulle kunna uppfatta detta utrop som om du ansåg att kunskapen inte lever upp till den nivå ett uttalande kräver...?

    SvaraRadera